Subiectele principale ale întâlnirii Comitetului pentru Produse Medicinale de Uz Uman (CHMP) din mai 2011


Comitetul a adoptat opinii pozitive, recomandând garantarea autorizaţiilor de comercializare pentru următoarele medicamente noi


John Dalli, comisar european pentru sănătate: "Medicina personalizată - un potenţial încă neexploatat"


„Conferinţa a arătat că există diferite aspecte influenţează rolul medicinii personalizate în asigurarea sănătăţii publice în Europa. Ea ne arată totodată că ne aflăm abia la baza muntelui”, a spus domnul John Dalli, Comisar European pentru Sănătate, în cadru discursului susţinut în cadrul Conferinţei „Perspective europene în medicina personalizată”


Dr. Ruxandra Drăghia-Akli: „Mult mai multe idei inovative de a ajunge la pacienţi. Şi de a ajunge la toţi pacienţii”


Doamna doctor Ruxandra Drăghia-Akli, director al directoratului de sănătate al DG Research & Inovation din cadrul Comisiei Europene, nu are deloc profilul unui funcționar „care doar plimbă hârtiile”. „Nu e genul meu”, spune doamna Draghia-Akli, pentru care poziţia în cadrul executivului european reprezintă o şansă de a da o dimensiune macro, continentală, ideilor sădite la Institutul de Endocrinologie din Bucureşti şi rafinate în marile centre de cercetare a terapiilor genice din Franţa şi SUA. O şansă importantă pentru medicul de origine română, dar, în acelaşi timp, recrutarea medicului de origine română este un moment de referinţă şi pentru Comisia Europeană. Cu dr. Ruxandra Drăghia-Akli la conducerea cercetării medicale din UE, viitorul este promiţător pentru sănătatea cetăţenilor Europei.


Pradaxa: recomandarea CHMP pentru aprobare în UE pentru prevenţia AVC


"După mai bine de 50 de ani, o nouă soluţie revoluţionară pentru prevenţia accidentului vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială primește o opinie pozitivă în Europa: dabigatran etexilat. Anticoagulantul oral dezvoltat de Boehringer Ingelheim (comercializat cu denumirea Pradaxa) a primit recent o opinie pozitivă din partea Comitetului de Experţi al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Această opinie pozitivă constituie un pas decisiv în a pune la dispoziţia milioanelor de pacienţi cu fibrilaţie atrială (FA) din Uniunea Europeană, cu risc de accident vascular cerebral (AVC), această terapie inovatoare. "


Cluburile de fotbal stimulează copiii să facă mişcare şi să mănânce sănătos


Simpozionul care a avut loc în cadrul întâlnirii EuroPRevent 2011 din Geneva, Elveţia, a evaluat cele mai bune metode de utilizare a fotbalului drept platformă în vederea stimulării copiilor pentru a urma o dietă echilibrată, sănătoasă şi un program regulat de exerciţii fizice.


John Dalli, comisarul european pentru sănătate: „Inovaţia în asistenţa de sănătate: de la cercetare la piaţă”


Intervenţia domnului John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi politică a consumatorului, despre rolul inovaţiei în sănătatea Europei


Jevtana® (cabazitaxel) aprobat în UE pentru tratamentul de linia a doua al cancerului de prostată avansat

Sanofi-aventis a anunţat de curând că a primit de la Comisia Europeană autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului Jevtana® (cabazitaxel), în asociere cu prednison/prednisolon, pentru tratamentul pacienţilor cu cancer de prostată metastatic hormono-rezistent (mHRPC) trataţi anterior cu o schemă chimioterapică pe bază de docetaxel.


Nanomedicamentele: în centrul atenției comunității științifice din Uniunea Europeană

nanomedicinaNanotehnologia cunoaşte o dezvoltare rapidă, având potenţialul de a asigura societăţii noastre o gamă largă de produse pentru a fi utilizate în diferite aplicaţii de tehnologie avansată. Mai exact, există aşteptări generale de a se realiza progrese semnificative în diferite aplicaţii medicale cu scopuri diagnostice şi terapeutice, inclusiv potenţialul administrării specifice a medicamentelor în cadrul terapiei anticanceroase. Cu toate acestea, în plus faţă de efectele benefice ale nanodispozitivelor aflate în curs de dezvoltare, trebuie luate în considerare şi potenţialele riscuri.


Legea de la Bucureşti?
Proiect de revizuire a legislației privind studiile clinice


Laurentiu M Popescu
Legislația europeană privind desfășurarea cercetării științifice medicale în țările UE va fi modificată în mod substanțial.

Primul pas a fost făcut pe 25 ianuarie 2011, când a avut loc în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles lansarea în premieră a proiectului Federației Europene a Academiilor de Științe Medicale (FEAM), al cărei preşedinte ales este acad. prof. dr. Laurenţiu M. Popescu.

Documentul lansat în cadrul reuniunii de la Bruxelles are la bază datele conform cărora introducerea actualei legislații în 2004 a frânat dezvoltarea cercetării științifice medicale în Europa; astfel, în țările UE, în ultimii 2 ani, a existat o reducere cu circa 20% a numărului de studii clinice și o reducere cu circa 35% a numărului de pacienți care au beneficiat de includerea în aceste studii.



Studiu pilot indică deficienţe în înţelegerea informaţiilor medicale

dr brandDr. Brand, profesor de sănătate publică la Universitatea Maastricht,Olanda: „Cerinţele literaturii medicale în dezbaterea internaţională au devenit din ce în ce mai complexe şi diverse pe parcursul ultimei decade”.
Proiectul, derulat sub conducerea Universităţii din Maastricht, care trebuie să asigure baza decizională pentru promovarea la nivel naţional şi european a literaturii medicale, este denumit European Health Literacy Survey (HLS•EU). Primele rezultate ale fazei pilot tocmai încheiate au fost prezentate la Gastein împreună cu datele din Irlanda şi Olanda.


„Deficit de până la două milioane de angajați în domeniul sanitar până în 2020”

Katja NeubauerStatisticile sunt alarmante. „Estimările indică în UE un deficit de un milion de specialişti din domeniul sanitar până în anul 2020, iar acest număr este probabil să atingă două milioane dacă sunt luaţi în considerare şi alţi angajaţi din domeniul sanitar”, spune Katja Neubauer, lider de echipă pentru strategie de sănătate şi sisteme sanitare în cadrul Comisiei Europene


”Demnitatea umană nu trebuie să fie dependentă de regiunea reşedinţei”

prof-leinerŞi în Europa, bătrâneţea devine din ce în ce mai mult un factor de risc pentru sărăcie. Conform statisticilor Uniunii Europene privitoare la venit şi la condiţiile de trai (EU-SILC), pericolul există pentru 20% din europeni, sau altfel spus pentru 16 milioane de persoane de peste 65 de ani.

Acesta este un procent semnificativ mai mare decât cel existent în populaţia generală. Rezultatele în rândul statelor membre ale UE diferă destul de mult. În Lituania, seniorii sunt supuşi celui mai mare risc, cu aproximativ 51 % din persoane afectate.


Comisarul european pentru sănătate, John Dalli: „Pentru o poziţie mai fermă în privinţa fumatului”.

john dalliCu privire la imensele provocări pentru sistemele sanitare europene, cum ar fi îmbătrânirea, inegalităţile în accesul la mijloacele sanitare şi prevalenţa în creştere a obezităţii, o importanţă particulară trebuie atribuită prevenţiei, a accentuat comisarul John Dalli: „Prevenţia este o investiţie pentru viitor. Trebuie deci să depăşim nivelul curent al cheltuielilor din acest domeniu şi să acordăm o mai mare pondere mijloacelor şi campaniilor preventive”.


Exclusivitate: interviu cu doamna Paola Testori-Coggi, director general DG SANCO, Comisia Europeană


paola testori

DG SANCO. În spatele acestor iniţiale se ascunde principala forţă executivă pentru asistenţa medicală din Uniunea Europeanã. Am provocat-o pe doamna Testori Coggi la o discuţie, ca o uşă deschisă a laboratorului DG SANCO, locul unde iau naştere iniţiativele care ne privesc pe toţi, ca profesionişti ai domeniului medical. Descoperiţi, în ediţia tipărită din luna februarie, perspectiva Comisiei Europene privind migraţia medicilor şi a pacienţilor între statele UE sau fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, precum şi lista completã de priorităţi DG SANCO pentru 2011-2012.


Ziua Mondiala a Diabetului


Adenomul de prostata