EUROPA NOASTRĂ

John Dalli, comisarul european pentru sănătate: „Inovaţia în asistenţa de sănătate: de la cercetare la piaţă”


Intervenţia domnului John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi politică a consumatorului, despre rolul inovaţiei în sănătatea Europei
John Dalli
"Sunt încântat să mă aflu împreună cu dumneavoastră pentru a vorbi despre inovaţie în sănătate. Mi s-a spus că în această dimineaţă aţi urmărit prezentările pentru asistenţa sanitară asupra potenţialului de inovaţie, de la laboratorul de cercetare până la piaţă. Permiteţi-mi să conduc inovaţia în sănătate către ceea ce contează mai mult – pacientul. Europa are nevoie de inovaţie în sănătate pentru asigurarea unei asistenţe sanitare mai bune, pentru mai multe persoane, într-o manieră eficientă, pe termen lung.

Trebuie să folosim inovaţia pentru a face sistemele sanitare să asigure mai mult şi într-un mod cu o mai bună sustenabilitate. Acesta este motivul pentru care am făcut din inovaţia în sănătate o prioritate. Nu pentru că inovaţia este la modă; nu pentru că inovaţia este un punct final prin ea însăşi; ci deoarece acesta este un mijloc pentru a servi pacienţii şi un mijloc de a direcţiona economia de care depindem toţi.

Pe de o parte, acestea sunt timpuri de austeritate economică. Pe de altă parte însă, pe măsură ce populaţia în curs de îmbătrânire a Europei creşte numeric, bolile cronice cresc împreună cu ea. Acest lucru creează o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate într-un moment în care forţa de lucru din domeniul sanitar slăbeşte, iar resursele sunt puţine. Fiecare cetăţean trebuie să aibă acces la asistenţă de înaltă calitate, indiferent de cât de mult câştigă sau unde locuieşte.

Cum să asigurăm deci o asistenţă sanitară superioară, pentru mai mulţi oameni, cu mai puţini specialişti şi cu resurse limitate? Inovaţia este răspunsul. Decât să cheltuim mai mult, trebuie să cheltuim mai bine. A venit momentul să creăm mai multe modele eficiente de asistenţă sanitară şi să găsim soluţii inovatoare. Trebuie să găsim moduri mai bune de a furniza pacienţilor o asistenţă de sănătate superioară, menţinând în acelaşi timp costurile scăzute şi păstrând eficienţa şi sustenabilitatea sistemelor de sănătate.

Inovaţia trebuie de asemenea să privească dincolo de „produsele” tradiţionale şi să includă întregul lanţ al asistenţei – de la spitale până la cei care asigură asistenţa şi până la asiguratori. Potenţialul este acolo - însă trebuie să creăm mediul corect pentru ca aceasta să prospere. Să luăm e-Health drept exemplu. • e-Health asigură pacienţilor accesul la cea mai bună expertiză medicală în confortul propriilor case. În acelaşi timp, aceasta poate ajusta specialiştii din domeniul medical să monitorizeze starea pacienţilor de la distanţă. • e-Health poate de asemenea permite pacienţilor care suferă de o boală rară să aibă acces la o expertiză medicală la fel de rară în diagnosticarea sau tratarea bolii sale fără a-şi părăsi oraşul de domiciliu. Imaginaţi-vă cât de mult ar uşura acest lucru vieţile persoanelor vârstnice, sau mai puţin mobile, sau ale celor care trăiesc în regiuni îndepărtate ale Europei.

Acestea sunt moduri eficiente de a dezvolta servicii care pot îmbunătăţi calitatea tratamentului, accesul şi siguranţa asistenţei sanitare şi sociale pentru pacienţi. Acesta este motivul pentru care salut proiecte de tipul ""ICT Link Nurse"" realizat de Asociaţia Asistentelor Medicale din Grecia. Acesta permite asistentelor nou calificate să lucreze cu persoanele mai în vârstă pentru a beneficia de ""know-how""-ul colegelor mai experimentate în utilizarea instrumentelor ICT pentru tele-monitorizare. De ce nu putem traduce progresele pozitive ca acestea între graniţele UE? O parte a problemei constă în lipsa de interoperabilitate între sistemele eHealth pe teritoriul Europei. Sistemele sanitare nu pot „vorbi” unele cu altele.

Pentru a exploata complet beneficiile eHealth avem nevoie de sisteme sanitare care sunt interoperabile între diferitele etaje ale unui spital, între diferite spitale din acelaşi oraş, în alte regiuni şi peste graniţe. Comisia Europeană îşi joacă propriul rol în acoperirea acestor distanţe. Un pas major făcut în această direcţie este noua Directivă pentru drepturile pacienţilor în asistenţa sanitară interstatală care clarifică drepturile pacienţilor de a fi trataţi sau diagnosticaţi în alt Stat Membru al UE – şi compensaţi din punct de vedere al cheltuielilor. Această nouă Directivă încurajează autorităţile naţionale din întreaga Europă să colaboreze îndeaproape pentru a coordona acţiunile pentru e-Health.

Acest tip de cooperare ne va ajuta să învăţăm unii de la ceilalţi să depăşim barierele legale şi practice din calea interoperabilităţii. La rândul său, aceasta ne va ajuta să asigurăm siguranţa pacienţilor şi continuitatea asistenţei pe teritoriul Europei. Pentru a avea succes în explorarea inovaţiei pentru asistenţa de sănătate, avem nevoie să lucrăm împreună în parteneriat. Acesta este spiritul în care am lansat Parteneriatul European în Inovaţie pentru Îmbătrânire Activă şi Sănătoasă; de a explora împreună modurile în care să ne îmbunătăţim sănătatea şi calitatea vieţii prin inovaţie. Parteneriatul va mobiliza atât sectoarele private, cât şi pe cele publice pentru a traduce cercetarea şi inovaţia în produse, dispozitive şi servicii care răspund necesităţilor europenilor. Scopul nostru este de a creşte cu 2 numărul mediu de ani în care europenii trăiesc o viaţă activă şi sănătoasă.

Dacă vom reuşi, vom fi răsplătiţi cu: • o sănătate mai bună şi o calitate a vieţii superioară, în special pentru vârstnici; • sisteme sanitare mai eficiente şi sustenabile; • competitivitate îmbunătăţită. Prin acest parteneriat, sperăm să construim pe multele dintre proiectele inspirate care împărtăşesc aceste obiective. De exemplu, proiecte de tipul Iniţiativei Ramurii de Măslin (Olive Branch Initiative) din Marea Britanie – denumită după Olive Simcock, o femeie care a decedat în mod tragic într-un incendiu.

Acest proiect reuneşte lucrători din domeniul sanitar şi social cu servicii cheie de tipul pichetelor de incendii; pentru a folosi tehnologia – împreună – pentru a ne asigura că persoanele vârstnice sunt în siguranţă în casele lor. Acţiunea noastră nu se opreşte aici. Nu pot vorbi despre inovaţie în asistenţa de sănătate fără a vorbi despre dezvoltarea celor mai bune medicamente şi dispozitive medicale pentru pacienţi.

Pentru a asigura pacienţilor noştri o asistenţă sanitară de înaltă calitate, avem nevoie de o industrie farmaceutică şi a dispozitivelor medicale puternic inovatoare. Politica noastră are aici nevoie să menţină un echilibru delicat între: • menţinerea unei înalte calităţi a produselor; • asigurarea accesului şi a disponibilităţi pentru pacienţi; • menţinerea costurilor. Industria farmaceutică din Europa se află în vârful de lance al inovaţiei şi tehnologiei.

Unul dintre cele mai noi progrese ale sale este reprezentat de medicina personalizată. Fiecare dintre noi are o conformaţie genetică unică; iar cea mai bună vindecare pentru aceeaşi boală poate varia de la pacient la pacient. Inovaţia poate ajuta în a furniza soluţii ajustate pentru fiecare grupă de pacienţi, în mod opus soluţiei de tipul „o măsură se potriveşte la toţi”. Aceasta poate face diferenţa dintre vindecare şi o viaţa în suferinţă. Acesta este motivul pentru care medicamentele personalizate trebuie dezvoltate într-un mod care să asigure eficienţă, siguranţă şi un nivel crescut de calitate pentru toţi.

Atunci când introducem noile tehnologii – medicamente, instrumente e-Health sau intervenţii – avem nevoie de dovezi clare că resursele în care investim ne vor asigura amortizarea lor. Aceasta înseamnă să arătăm că noile tehnologii din domeniul sănătăţii pot fi mai eficiente decât tratamentele curente; şi că beneficiile contrabalansează costurile. Evaluarea tehnologiei din sănătate s-a dovedit a fi un instrument valoros pentru factorii de decizie atunci când este luată în considerare adoptarea noilor tehnologii sanitare sau retragerea treptată a celor învechite. Cred că Statele Membre au mult de câştigat ca urmare a unei mai bune cooperări în ceea ce priveşte evaluarea tehnologiei din sănătate.

Comisia Europeană supraveghează şi susţine cooperarea în acest domeniu la nivel european. Pentru a modela sistemele de sănătate pentru a putea răspunde necesităţilor cetăţenilor în anii care vor urma, avem nevoie de mai mult decât de tehnologie. Avem nevoie de o inovaţie a modului de gândire. Avem nevoie de inovaţie în modul în care concepem spitalele pentru a asigura un flux mai eficient de informaţii şi de pacienţi. Inovaţia în sănătate trebuie să fie în sferele organizării, managementului, planificării financiare şi al controlului, în coordonarea dintre servicii. Avem nevoie de inovaţie în regândirea diferitelor sarcini atribuite specialiştilor din domeniul sanitar; în mutarea unor servicii din spitale în cabinetele medicilor; sau în centre de excelenţă; sau în asocierea unităţilor de asistenţă locale cu spitale mai mari.

Avem nevoie de moduri inovatoare pentru a face sistemele de sănătate mai eficiente. Consider că inovaţia este cheia pentru transformarea provocărilor noastre curente în oportunităţi de a prospera. Pentru a reuşi acest lucru avem nevoie de inovaţii „inteligente” sau responsabile. "