EDIŢIA TIPARITĂ HIPOCRATE FEBRUARIE 2011

”Demnitatea umană nu trebuie să fie dependentă de regiunea reşedinţei”

prof-leinerŞi în Europa, bătrâneţea devine din ce în ce mai mult un factor de risc pentru sărăcie. Conform statisticilor Uniunii Europene privitoare la venit şi la condiţiile de trai (EU-SILC), pericolul există pentru 20% din europeni, sau altfel spus pentru 16 milioane de persoane de peste 65 de ani.

Acesta este un procent semnificativ mai mare decât cel existent în populaţia generală. Rezultatele în rândul statelor membre ale UE diferă destul de mult. În Lituania, seniorii sunt supuşi celui mai mare risc, cu aproximativ 51 % din persoane afectate.

Pentru o bătrâneţe trăită în demnitate, profesorul Leiner, preşedintele European Health Forum Gastein, solicită un fond UE de ajustare care va ajuta la compensarea deficitului în ceea ce priveşte asistenţa disponibilă pentru vârstnici. Un model ar putea fi Fondul European de Dezvoltare Regională (EFRE): mecanismul european existent de asistenţă financiară care ţinteşte să reducă inegalităţile de dezvoltare economică în rândul diferitelor regiuni ale Europei.

O astfel de măsură va fi în întregime în spiritul strategiei „Europa 2020” a Comisiei Europene, o iniţiativă de referinţă pentru „asigurarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale prin ajutarea celor săraci şi a celor excluşi social”.

Articolul integral, numai în ediţia tipărită din februarie.