EUROPREVENT 2011

Cluburile de fotbal stimulează copiii să facă mişcare şi să mănânce sănătos


Simpozionul care a avut loc în cadrul întâlnirii EuroPRevent 2011 din Geneva, Elveţia, a evaluat cele mai bune metode de utilizare a fotbalului drept platformă în vederea stimulării copiilor pentru a urma o dietă echilibrată, sănătoasă şi un program regulat de exerciţii fizice.

"În cadrul Simpozionului „Sporturi profesionale pentru promovarea sănătăţii copiilor” au fost prezentate modificările pe care trei Programe diferite de Responsabilizare Socială Corporativă din Europa au încercat să le promoveze pentru sănătatea viitoarei generaţii. „Pentru prevenţia cardiovasculară este foarte important să îi determinăm pe cei mici să facă sport şi să mănânce sănătos încă de la o vârstă fragedă”, afirmă Erik Meijboom, profesor de cardiologie congenitală la Spitalul Universitar din Lausanne, Elveţia.

„Odată ce încep să aprecieze exerciţiile, acestea devin o rutină cotidiană a activităţilor care ar trebui să rămână parte integrantă viitoare a vieţii lor. Ideea de platformă a fotbalului oferă un instrument populaţional eficient, extraordinar pentru determinarea celor mici să fie activi, deoarece se adresează tuturor categoriilor din societate”, a spus Patrick Gasser, manager senior pentru Responsabilizare Socială şi Fotbal la Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA). Meijboom afirmă că „omniprezenţa caloriilor combinată cu accesibilitatea crescută a produselelor de tip fast-food şi cu lipsa activităţii fizice etichetează copilul cu un risc de dezvoltare timpurie a bolilor cardiovasculare”.

Studiile arată că apariţia bolii aterosclerotice poate avea loc timpuriu în cursul vieţii, copiii prezentând urme de colesterol în artere care ulterior pot deveni plăci de aterom şi pot îngusta lumenul arterial. „Factorul care descurajează cel mai mult părinţii să susţină exerciţiile fizice ale copiilor este publicitatea negativă cu privire la apariţia morţii subite cardiace (MSC) în rândul sportivilor”, afirmă Meijboom.

Deşi este recunoscut faptul că exerciţiile şi activitatea fizică intensă în cazul participărilor sportive creşte probabilitatea apariţiei MSC, aceste riscuri au fost mult supraestimate. Într-adevăr, un studiu întreprins de Meijboom pentru Comitetul Olimpic Internaţional (IOC) în anul 2006, a evaluat cazurile a 1.101 de atleţi sub vârsta de 35 de ani care au suferit o MSC între anii 1966 şi 2004; rezultatele au arătat că 50% au prezentat boli cardiace anatomice congenitale şi cardiomiopatii şi că 10% au avut boală cardiacă aterosclerotică instalată timpuriu. „Este evident că boala aterosclerotică prematură este o cauză importantă de moarte subită în acest grup de vârstă şi că este mai mare predispoziţia copiilor obezi care nu au un program regulat de exerciţii”, a mai spus spune Meijboom. "