EDIŢIA TIPARITĂ HIPOCRATE FEBRUARIE

Exclusivitate: interviu cu doamna Paola Testori-Coggi, director general DG SANCO, Comisia Europeană


paola testori

DG SANCO. În spatele acestor iniţiale se ascunde principala forţă executivă pentru asistenţa medicală din Uniunea Europeanã. Am provocat-o pe doamna Testori Coggi la o discuţie, ca o uşă deschisă a laboratorului DG SANCO, locul unde iau naştere iniţiativele care ne privesc pe toţi, ca profesionişti ai domeniului medical. Descoperiţi, în ediţia tipărită din luna februarie, perspectiva Comisiei Europene privind migraţia medicilor şi a pacienţilor între statele UE sau fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, precum şi lista completã de priorităţi DG SANCO pentru 2011-2012.

În avanpremieră, câteva idei exprimate de doamna Paola Testori Coggi în exclusivitate pentru revista Hipocrate.

Despre priorităţile acestui an:
„DG SANCO a început anul 2011 într-o notă forte, cu adoptarea încununată de succes, după doi ani de negocieri cu Parlamentul European şi Consiliul Miniştrilor, a unei noi legi pentru drepturile pacienţilor în sănătatea la nivel de inter-state. Pentru restul anului, ne vom focaliza asupra obţinerii în mod similar a unei concluzii pozitive pentru legislaţia propusă în domeniul produselor farmaceutice – asupra Medicamentelor Contrafăcute şi asupra Informaţiilor pentru Pacienţi”


Despre circulaţia personalului medical:
„Există o discuţie în curs de desfăşurare între Comisie şi Statele Membre privitoare la modul în care ne putem pregăti pentru deficitele de specialişti din UE, respectând în acelaşi timp principiul mişcării libere a persoanelor în teritoriile noastre. O parte considerabilă a acestei imagini gravitează în jurul unei mai bune planificări a forţei de muncă, a unei recrutări îmbunătăţite şi a strategiilor de păstrare a acestora. Aceasta include perspective de carieră îmbunătăţite pentru lucrătorii tineri din domeniul sanitar şi asigurarea de instruire continuă pentru cei implicaţi deja într-o slujbă”

Despre fenomenul de îmbătrânire a populaţiei:
„Lucrăm de asemenea în direcţia Anului European 2012, cel al Îmbătrânirii Active. Pe parcursul acestuia ne aşteptăm să stimulăm eforturile Statelor Membre de dezvoltare a politicilor privitoare la populaţia de peste 65 de ani. Aceasta va fi o bună oportunitate de a susţine strategia naţională a României privind „dezvoltarea asistenţei sociale pentru persoanele vârstnice”. Strategia ţinteşte consolidarea sistemului public de pensii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii vârstnicilor. De exemplu, prin instituirea unei reţele de servicii de îngrijire, adaptarea pieţii muncii la o forţă de muncă în curs de îmbătrânire, facilitarea accesului persoanelor vârstnice la serviciile de asistenţă – în special în zonele rurale – şi în sens mai general, susţinerea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani în viaţa economică, socială şi politică”


Despre migraţia pacienţilor între statele UE:
„În general vorbind, pacienţii preferă să beneficieze de asistenţa de sănătate în propria ţară. Acesta este motivul pentru care cererea pentru asistenţă medicală în afara graniţelor este redusă şi reprezintă doar aproximativ 1% din cheltuielile publice pentru sănătate în UE. Această estimare include asistenţa sanitară între state pe care pacienţii nu o planifică în avans (cum ar fi asistenţa de urgenţă). În realitate, probabil mai puţin de 1% din cheltuielile şi mişcarea pacienţilor în cadrul UE este pentru asistenţa planificată în afara graniţelor, cum ar fi pentru operaţiile de şold şi genunchi, sau pentru chirurgia cataractei”


Despre medicii români:
„Aş dori să încurajez medicii români să se implice în modelarea politicilor de sănătate, la nivel regional, naţional şi chiar al UE. La Comisia Europeană noi implicăm toţi factorii de decizie, inclusiv bineînţeles specialiştii din domeniul sanitar, în ceea ce priveşte aducerea unei contribuţii la dezvoltarea şi implementarea acţiunilor şi activităţilor menite a proteja şi îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor europeni”



Citiţi interviul integral cu doamna Paola Testori-Coggi în ediţia tipărită din februarie.