O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR


Conform unui studiu publicat în PLOS Computational Biology, pro-medicamentele activatoare ale hipoxiei (HAPs) ar putea ajuta pentru a preveni rezistența medicamentoasă într-un subtip de cancer pulmonar, care prezintă mutație EGFR. Medicamentele nu sunt încă parte din studiile clinice, ci sunt cercetare doar în studii preclinice, la acest moment.


HAPs acționează prin omorârea celulelor canceroase din acele zone ale unei tumori care sunt mai puțin accesibile medicamentelor folosite uzual și în care nivelul de oxigenare este scăzut. Cercetătorii au construit un model matematic cu ajutorul căruia se poate monitoriza apariția rezistenței într-un cancer pulmonar fără celule mici, cu mutație EGFR. Cei mai mulți dintre bolnavii cu această mutație dezvoltă rezistență la 12-18 luni după inițierea tratamentului cu erlotinib.


Echipa de cercetare a studiat diverse posibile combinații terapeutice dintre erlotinib și evofosfamidă (un medicament din grupa HAPs), pentru a identifica dozele cele mai eficiente și mai sigure, dar și secvența în care trebuie administrate cele două substanțe.


Sursa:
Leveraging hypoxia-activated prodrugs to prevent drug resistance in solid tumors, Lindsay D, Garvey C, Mumenthaler S, Foo J, PLoS Computational Biology, doi:10.1371/journal.pcbi.1005077, published 18 August.