Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic


Eozinofilele care contribuie la apariția inflamației și a exacerbărilor în astmul bronșic sunt bine cunoscute de ani buni, de către comunitatea științifică. Ceea ce nu se știa până de curând este că există un tip de eozinofile care pot juca rolul opus celui clasic, cunoscut până acum. Descoperirea aparține unei echipe de cercetători de la University of Liege și a fost publicată în Journal of Clinical Investigation.


Subgrupul de eozinofile, denumite eozinofile rezidente, sunt prezente în mod normal în plămânii oamenilor sănătoși și, spre deosebire de eozinofilele inflamatorii, joacă un rol de reglare și de protecție, menținând echilibrul sistemului imun și prevenind posibilitatea unui răspuns exagerat, așa cum se întâlnește în timpul atacului de astm. Această descopeire are potențialul de a duce la dezvoltarea unor mijloace terapetice și de profilaxie absolut noi pentru astmul bronșic.


Eozinofilele rezidente au aceeași morfologie cu celelalte, ceea ce a făcut probabil dificilă identificarea acestora, până în acest momen, dar pe suprafața acestora se află un marker specific, proteina CD62L.


“Tratamente anti-astm recente, precum anticorpii monoclonali interleukină-5 administrați injectabil, au demonstrat eficiență clinică, dar nu a fost pe deplin înțeles de ce acești anticorpi nu reușesc eradicarea completă a eozinofilelor, a căror supraviețuire depinde de interleukina-5. În lumina noului studiu, înțelegem acum că acest tratement “salva” de fapt eozinofilele rezidente, a căror supraviețuire nu depinde atât de mult de interleukina-5, ceea ce este un lucru foarte bun. Pe viitor, probabil va trebui să răspundem la întrebare: cum vom facilita creșterea producției de eozinofile rezidente, în pofida eozinofilelor inflamatorii”, a eplicat profesorul Fabrice Bureau, șeful echipei de cercetare.


Sursa: Lung-resident eosinophils represent a distinct regulatory eosinophil subset, The Journal of Clinical Investigation, doi:10.1172/JCI85664.