Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC


Un studiu recent publicat de Annals of the American Thoracic Society a arătat că aderența la medicația de menținere pentru BOPC a scăzut în momentul în care pacientul respectiv a suferit un episod depresiv.
“Cu o prevalență pe care studiile o plasează între 17% și 44%, depresia rămâne una dintre ele mai frecvent întâlnite, mai puțin cunoscute și sub-tratate co-morbidități întâlnite la pacienții cu BPOC”, a explicat cercetătorul principal al studiului, Linda Simoni-Wastila, de la University of Maryland School of Pharmacy Baltimore. “Cu toate că depresia a fost asociată în mai multe studii cu scăderea medicației într-o serie de boli cronice, până acum niciun studiu nu s-a focusat asupra relației de cauzalitate dintre apariția unui episod depresiv și scăderea aderenței la tratamentul pentru BPOC, la pacienții vârstnici”.


În studiu, au fost incluși pacienți cu BPOC aflați sub tratament cu corticosteroizi inhalatori, beta-agoniști cu acțiune de lungă durată și medicamente anticolinergice cu acțiune de lungă durată.


Dintre cei 31.033 subiecți supuși analizei, 20% au fost diagnosticați cu depresie, alături de diagnosticul de BPOC. Aderența lunară medie la tratamentul de menținere pentru BPOC, la acești pacienți, a fost la un nivel de 57% în prima lună, scăzând la 25% la 6 luni. “Am fost capabili să identificăm depresia ca factor de risc pentru a nu folosi tratamentul pentru BPOC, la pacienții vârstnici. De aceea, este foarte important ca medicii curanți să aibă în vedere posibilitatea de a co-exista depresia la un pacient vârstnic cu BPOC, în special în primele 6 luni de la punerea diagnosticului", au explicat autorii studiului.


Sursa: Adherence to Maintenance Medications among Older Adults with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: The Role of Depression, Annals of the American Thoracic Society, doi: 10.1513/AnnalsATS.201602-136OC.