Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii


Un nou studiu a demonstat că acetaminofenul poate fi tolerat bine, fără a se înrăutăți parametrii, comparativ cu ibuprofenul, la pacienții copii cu formă ușoară de astm persistent. Studiul a fost finanțat de Asthma network (AsthmaNet) din cadrul National Heart, Lung, and Blood Institute's (NHLBI) și a fost publicat în celebrul jurnal New England Journal of Medicine.


“Studii observaționale anterioare au sugerat că administrarea de acetaminofen ar fi asociată cu apariția simptomelor respiratorii la pacienții cu astm”, a explicat unul dintre autorii studiului, Kristie Ross, Clinical Director, Division of Pediatric Pulmonology, Allergy/Immunology and Sleep Medicine at University Hospitals Rainbow Babies & Children's Hospital (UH Rainbow), completând: “Rezultatele studiului nostru, randomizat, controlat, arată că la copiii cu forme ușoare de astm administrarea de acetaminofen nu a fost asociată cu creșterea incidenței simptomelor specifice astmului. Aceste constatări ne pot ajuta să transmitem un mesaj de încredere părinților copiilor cu astm care trebuie să primească acetaminofen pentru tratamentul durerilor sau febrei”


Studiul menționat a inclus 300 de pacienții copii cu astm persistent, formă ușoară a bolii, cu vârsta între 1 și 5 ani. Astmul persistent a fost definit prin prezența simptomelor pentru mai mult de două zile pe săptămână, dar nu zilnic. Toți copiii urmau un tratament inhalator pentru a ține sub control simptomele astmului. În timpul studiului, copiii au primit fie acetaminofen, fie ibuprofen, pentru tratamentul unor episoade dureroase sau a febrei. Nici copiii, nici părinții, nici personalul medical nu au știut cu exactitate ce tratament primește fiecare copil.


“Studiul nu a detectat nicio înrăutățire a simptomatologiei la copiii tratați cu acetaminofen, comparativ cu cei care au primit ibuprofen. Indicatorii folosiți au fost: rata exacerbării astmului, numărul zilelor de control al astmului, nevoia de medicamente pentru criza de astm, vizite neprogramate la medic pentru probleme legate de astm”, au explicat investigatorii studiului, notând și faptul că “nu au fost identificate diferențe semnificative în privința siguranței, între cele două medicamente”.


Sursa:
Acetaminophen versus Ibuprofen in Young Children with Mild Persistent Asthma, The New England Journal of Medicine, doi: 10.1056/NEJMoa1515990, published 18 August 2016.