Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani


Pacienții cu astm care sunt diagnosticați cu această boală în jurul sau după vârsta de 18 ani se află la un risc crescut de evenimente cardio-vasculare, inclusiv deces de cauză cardio-vasculară, conform analizei Wisconsin Sleep Cohort.


Studiul a inclus 1/269 de participanți, care au fost urmăriți longitudinal pentru 13,9 ani, rezultatele indicând un risc ajustat de 1,6 ori mai mare de a face infarct miocardic, AVC, revascularizare coronariană, insuficiență cardiacă sau deces de cauză cardio-vasculară, la pacienții cu astm diagnosticați în jurul sau după vârsta de 18 ani, comparativ cu persoanele care nu suferă de astm (hazard ratio [HR] 1.57, 95% CI 1.01–2.45; P=0.045)


În schimb, nu a existat nicio diferență, din această perspectivă, între populația non-astmatică și cei care sunt diagnosticați cu astm înainte de vârsta de 18 ani (HR 0.94, 95% 0.46–1.92; P=0.873).


“Având în vedere prevalența astmului, sunt necesare investigații suplimentare asupra mecanismelor care să explice aceste diferențe fenotipice”, a explicat investigatorul principal, Dr. Matthew Tattersall, anticipând că astmul survenit înainte de vârsta de 18 ani și cel apărut după această vârstă ar fi expresia existenței unor mecanisme complet diferite, care în timp ne-ar putea duce la definirea a cel puțin două boli diferite, care au în comun afectarea plămânului, boli care au factori de risc diferiți, mecanisme fiziopatologice și tratamente diferite.


Studiile anterioare nu au putut clarifica o relație cauzală între evenimentele cardio-vasculare și apariția astmului bronșic.


Analizele detaliate nu au indicat nicio asociere între evenimentele cardio-vasculare și prezența bolii de reflux gastro-esofagian, activitatea fizică săptămânală sau anul în care s-a intrat în studiu.


Sursa:
Tattersall MC, Barnet JH, Korcarz CE, et al. Late-onset asthma predicts cardiovascular disease events: The Wisconsin Sleep Cohort. J Am Heart Assoc. 2016; DOI:10.1161/JAHA.16.003448. Article