Eficacitatea și siguranța alirocumabului în rândul pacienților cu risc cardiovascular înalt – studiul ODYSSEY COMBO I


Tratamentul cu alirocumab determină o reducere importantă a valorii lipoproteinelor cu densitate moleculară mică și permite, în majoritatea cazurilor, atingerea valorii țintă a acestora, la pacienții cu hipercolesterolemie controlată suboptimal. Această concluzie se desprinde din studiul ODYSSEY COMBO I, care a evaluat eficacitatea și siguranța alirocumabului ca terapie adițională la tratamentul cu statine în doza maximă tolerată, cu sau fără alt tratament hipolipemiant, la pacienții cu risc cardiovascular înalt.


Acest studiu multicentric, de fază 3, randomizat, dublu-orb, de 52 de săptămâni a înrolat 316 pacienți cu boală coronariană și hipercolesterolemie, care nu atinseseră valoarea țintă a colesterolului sub terapie standard. Pacienții și-au autoadministrat alirocumab (75 mg la fiecare 2 săptămâni) sau placebo, folosindu-se pen-uri preumplute. Din săptămâna 12, doza de alirocumab fost crescută la 150 mg, dacă valoarea lipoproteinelor cu densitate mică (LDL-C) în săptămâna 8 depășise 70 mg/dl.


În săptămâna 24, LDL-C a scăzut în medie cu 48,2% în grupul care a primit alirocumab și cu 2,3% în grupul care a primit placebo (P <0,0001). Un nivel al LDL-C <70 mg/dl în săptămâna 24 a fost atins la 75%, respectiv 9% dintre subiecți, în grupul care a primit alirocumab, respectiv placebo. Dintre pacienții tratați cu alirocumab, doar 17% necesitaseră creșterea dozei în săptămâna 12. Evenimentele adverse asociate cu tratamentul și întreruperea medicației de studiu au fost comparabile între cele două grupuri.


Sursa: American Heart Journal
http://www.ahjonline.com/article/S0002-8703(15)00168-4/fulltext