Modificări ale protocolului de vaccinare antipneumococică la vârstnici


Comitetul Consultativ privind Practicile de Imunizare și-a revizuit recomandările pentru administrarea vaccinului polizaharidic pneumococic (PPSV23) și vaccinului pneumococic conjugat (PCV13) la adulții vârstnici sănătoși. Astfel, adulții imunocompetenți cu vârste peste 65 de ani, care nu au fost vaccinați anterior cu vaccin antipneumococic ar trebui săprimeascăo dozăde PCV13, urmatăla interval de cel puțin un an de o dozăde PPSV23. Secvențele de vaccinare pentru alte grupuri de pacienți rămân neschimbate.

Comitetul Consultativ privind Practicile de Imunizare (Advisory Committee on Immunization Practices - ACIP) și-a revizuit recomandările pentru administrarea vaccinului polizaharidic pneumococic (PPSV23) și vaccinului pneumococic conjugat (PCV13) la adulții vârstnici sănătoși.

Mai exact, adulții imunocompetenți cu vârste peste 65 de ani, care nu au fost vaccinați anterior cu vaccin pneumococic ar trebui să primească o doză de PCV13, urmată la interval de cel puțin un an de o doză de PPSV23. Cu toate acestea, dacă PPSV23 a fost administrată mai devreme decât intervalul recomandat, doza nu trebuie repetată. În cazul adulțiilor imunocompetenți în vârstă de peste 65 de ani care au primit deja o doză de PPSV23, este necesară administrea unei doze de PCV13 la cel puțin un an după primirea PPSV23.

Revizuirea este susținută de studii ale secvenței PCV-PPSV23 în rândul adulților imunocompetenți, care sugerează că intervalele mai scurte între doze pot fi asociate cu accentuarea reacțiilor locale, comparativ cu intervale mai lungi. În plus, intervalele de cel puțin un an între cele două doze pot conduce la un răspuns imun mai bun împotriva serotipurilor din ambele vaccinuri, comparativ cu o singură doză.

Secvențele de vaccinare pentru alte grupuri de pacienți rămân neschimbate. O doză de PPSV23 trebuie administrată la cel puțin 8 săptămâni după o doză de PCV13 la copiii și adulții cu risc crescut de boli pneumococice, inclusiv cei imunodeprimați. Copiii imunodeprimați și cei cu asplenie funcțională sau anatomică trebuie să primească o a doua doză de PPSV23 la 5 ani de la prima.


Sursa:Centers for Disease Control and Prevention, Morbidity and Mortality Weekly Report

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6434a4.htm