Comisia Europeană a aprobat KEYTRUDA® (pembrolizumab), terapia anti-PD 1 a companiei MSD, pentru pacienţii cu melanom în stadiu avansat, atât ca tratament de primă linie cât şi pentru pacienţii ce înregistrează progresie a bolii după tratamente anterioare


KEYTRUDA® a demonstrat rate de supravieţuire superioare prin comparaţie cu ipilimumab – standardul de tratament - în studiu clinic de fază 3

Compania Merck Sharp and Dohme, cunoscută ca Merck în Statele Unite şi Canada şi ca MSD în restul lumii, a anunţat aprobarea, de către Comisia Europeană, a medicamentului KEYTRUDA® (pembrolizumab), terapie anti-PD-1 pentru tratamentul melanomului în stadiu avansat (inoperabil sau metastatic), la pacienţii adulţi. Comisia Europeană a aprobat KEYTRUDA® pe baza datelor rezultate din trei studii clinice derulate pe un număr de peste 1.500 de pacienţi, cărora terapia le-a fost administrată ca tratament de primă linie sau după tratamentele anterioare, în urma progresiei bolii.
 
KEYTRUDA® este prima şi singura terapie anti-PD-1 care a primit aprobarea Comisiei Europene pe baza studiilor de fază 3 prin comparaţie directă cu ipilimumab, standardul de tratament actual. Aceste studii ce au demonstrat faptul că medicamentul KEYTRUDA® îmbunătăţeşte semnificativ statistic supravieţuirea generală. Aprobarea primită permite punerea pe piaţă a KEYTRUDA în toate cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, doza aprobată fiind de 2 mg/kg, administrată la fiecare trei săptămâni.
 
“Incidenţa melanomului metastatic este în creştere în Europa, iar pacienţii cu boală metastatică au adesea un prognostic defavorabil. Aprobarea KEYTRUDA le dă pacienţilor din Europa o nouă şi importantă opţiune de tratament, ce a demonstrat că aduce beneficii clinice substanţiale”, a spus Dr. Caroline Robert, coordonatorul departamentului de dermatologie al Institut Gustave-Roussy, Paris, Franţa.
 
“Aprobarea KEYTRUDA susţine obiectivul nostru de a accelera activităţile pe care le desfăşurăm în imuno-oncologie şi de a aduce medicamentele pacienţilor români ce suferă de melanom şi au nevoie de acestea”, a spus Fabrizio Giombini, Managing Director al MSD România. “Înţelegem faptul că statul român se confruntă cu probleme serioase de finanţare a bugetului medicamentelor compensate şi suntem deschişi să lucrăm împreună pentru a găsi cele mai bune soluţii în aşa fel încât pacienţii cu melanom să poată beneficia de acest tratament inovator cât mai repede posibil”, a mai spus acesta.