Simptomele BPOC pe 24 de ore: rezultatele studiului ASSESS


Mai mult de jumătate dintre pacienții cu BPOC prezintă simptome pe tot parcursul zilei, după cum arată studiul ASSESSS. În plus, simptomele raportate de pacienți s-au asociat cu severitatea obstrucției fluxului de aer și a dispneei, stare de sănătate mai precară, calitate a somnului mai proastă și niveluri de anxietate și depresie mai mari. Rezultatele studiului demonstrează că ameliorarea simptomelor pe 24 de ore ar trebui să reprezinte un element central al managementului BPOC.

Studiul observațional ASSESS a înrolat 727 de pacienți cu BPOC și a evaluat prevalența simptomelor bolii, severitatea acestora și relația cu momentele zilei (noaptea, dimineața devreme, pe parcursul zilei). S-au urmărit severitatea obstrucției fluxului de aer (FEV1), dispneea (Medical Research Council Dyspnoea Scale), starea de sănătate (COPD Assessment Test), nivelul de anxietate și depresie (Hospital Anxiety and Depression Scale), calitatea somnului (COPD and Asthma Sleep Impact Scale) și nivelul de activitate fizică (sedentar, moderat activ sau activ).

 

Pacienții incluși în studiu aveau vârsta medie 67,2 și FEV1% prezis 52,8±20,5%. Peste 60% dintre pacienți au raportat prezența, în săptămâna precedentă, cel puțin unui simptom în fiecare parte a unei zile calendaristice (noaptea, dimineața devreme, pe timpul zilei). Simptomele au fost mai frecvente în primele ore ale dimineții și în cursul zilei, decât în timpul nopții (81,4%, 82,7%, respectiv 63,0%), severitatea acestora fiind comparabilă pentru perioadele evaluate. 56,7% dintre pacienți au avut simptome în întregul intervalul de 24 de ore (3 părți ale zilei) și 79,9% au avut simptome în ≥2 părți ale zilei. S-a constatat că simptomele matinale și în cursul zilei au fost asociate cu severitatea obstrucției fluxului de aer (p <0,05). Simptomele pe timp de noapte, dimineața devreme și în timpul zilei au fost, toate, asociate cu dispnee mai severă, stare de sănătate mai precară, calitate a somnului mai proastă și niveluri de anxietate și depresie mai mari (p <0,001), comparativ cu pacienții fără simptome în fiecare perioadă corespunzătoare. S-a constatat, de asemenea, o asociere între simptomatologie și nivelul de activitate fizică a unui pacient (p <0,05 pentru fiecare perioadă).

 

În concluzie, mai mult de jumătate dintre pacienții cu BPOC au prezentat simptome pe tot parcursul zilei, iar simptomele raportate de pacienți s-au asociat cu rezultate nefavorabile ale parametrilor urmăriți, ceea ce sugerează că ameliorarea simptomelor pe 24 de ore ar trebui să reprezinte un element central în managementul BPOC.

 

Sursa: Respiratory Research 2014

http://respiratory-research.com/content/15/1/122