Twitter poate ajuta la predicția vizitelor la camera de gardă legate de astm


Un model care a folosit Twitter și date legate de calitatea aerului a fost capabil să prezică cu acuratețe de 75% cât de mulți pacienți cu astm se vor prezenta la camera de gardă a unui spital mare din Dallas într-o anumită zi. Cercetătorii au descoperit că numărul de vizite la camera de gardă a spitalului a crescut atât cu deteriorarea calității aerului, cât și cu numărul de tweet-uri legate de astm. Cercetătorii au investigat și căutările pe Google legate de astm din zonă, dar acestea nu au fost un bun predictor pentru vizitele de urgență la camera de gardă.

Pentru o perioadă de trei luni, cercetătorii au colectat datele de calitate a aerului provenind de la senzorii de mediu din apropierea spitalului Dallas. De asemenea, au colectat și au analizat postările legate de astm pe Twitter, conținând anumite cuvinte cheie, cum ar fi "astm", "inhalator" sau "wheezing". După colectarea a milioane de tweet-uri din întreaga lume, au folosit tehnici de sortare, în funcție de codurile ZIP, a zonelor în care locuiesc cei mai mulți dintre pacienții spitalului, în conformitate cu înregistrările medicale electronice.

Cercetătorii au descoperit că numărul de vizite la camera de gardă a crescut atât cu deteriorarea calității aerului, cât și cu numărul de tweet-uri legate de astm. Deși au investigat și căutările pe Google legate de astm din zonă, acestea nu au fost un bun predictor pentru vizitele de urgență la camera de gardă.
Analizând tweet-urile și informațiile de calitate a aerului, cercetătorii au realizat un algoritm capabil să prezică cu acuratețe de 75% dacă la camera de gardă se vor prezenta un număr redus, mediu sau ridicat persoane cu astm, într-o anumită zi.



Sursa: University of Arizona
http://uanews.org/