Dieta sănătoasă asociată cu risc mai mic de BPOC


Efectele dietei asupra riscului de BPOC au fost evaluate în rândul a peste 73.000 de femei incluse în Nurses' Health Study și peste 47.000 de bărbați incluși în Health Professionals Follow-Up Study. Cercetătorii au descoperit că participanții cu cea mai sănătoasă dietă (evaluată pe baza scorului AHEI-2010) au prezentat un risc cu o treime mai mic de a dezvolta BPOC, în comparație cu participanții cu cea mai nesănătoasă alimentație. Aceste rezultate s-au menținut chiar și după ajustarea în funcție de indicele de masă corporală, fumat, etnie și vârstă.

Deși fumatul este cauza principală a bolii pulmonare obstructive cronice, determinând 80-90% din totalul cazurilor, iar restul de 10-20% sunt atribuite poluării aerului, fumatului pasiv și factorilor genetici, un studiu recent sugerează că și dieta nesănătoasă contribuie la apariția acestei afecțiuni. Cercetătorii au evaluat efectele dietei asupra riscului de BPOC în rândul a peste 73.000 de femei care au luat parte la Nurses' Health Study și peste 47.000 de bărbați incluși în Health Professionals Follow-Up Study. La începutul fiecărui studiu, toți participanții au completat un chestionar cu privire la alimentație și un chestionar de sănătate cu informații privind greutatea, activitatea fizică, fumatul, istoricul medical și alți factori de risc. Chestionarele de urmărire au colectat informații cu privire la orice condiții medicale diagnosticate ulterior.

Cercetătorii au folosit Alternate Healthy Eating Index 2010 (AHEI-2010) pentru a evalua calitatea dietei participanților; cu cât scorul era mai mare, cu atât dieta a fost considerată mai sănătoasă, cu un aport ridicat de legume, cereale integrale, grăsimi polinesaturate, nuci și acizi grași omega-3, un aport scazut de carne roșie și prelucrată, cereale rafinate și băuturi dulci și consumul moderat de alcool.

În timpul perioadei de urmărire, s-au diagnosticat 167 de cazuri noi de BPOC la bărbați și 723 de cazuri noi la femei. Cercetătorii au descoperit că participanții cu cele mai mari scoruri AHEI-2010 au prezentat un risc cu o treime mai mic de a dezvolta BPOC, în comparație cu participanții cu cele mai mici scoruri, sugerând că o dietă sănătoasă poate reduce riscul de a dezvolta BPOC. Aceste rezultate s-au menținut chiar și după ajustarea în funcție de indicele de masă corporală, fumat, etnie și vârstă.



Sursa: The BMJ
http://press.psprings.co.uk/bmj/february/COPD.pdf