Descoperire cu potențial terapeutic major în domeniul astmului bronșic


Un studiu revoluționar a descoperit un potențial mecanism declanșator al astmului și, consecutiv, un medicament care a tratat simptomele în testele de laborator. Studiul, condus la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, dezvăluie pentru prima dată rolul cheie jucat de CaSR (calcium-sensing receptor) în patogeneza afecțiunilor căilor respiratorii. De asemenea, rezultatele studiului arată că administrarea de calcilitice combate manifestările bolii, inclusiv îngustarea căilor respiratorii, spasmele musculaturii netede a căilor respiratorii și inflamația, contribuind astfel la ameliorarea dispneei.

Hipersensibilitatea și inflamația căilor respiratorii sunt semnele distinctive ale astmului alergic, care sunt însoțite de creșteri ale nivelelor unor policationi, cum ar fi proteina eozinofilă cationică. Nivelurile acestor cationi în fluidele corporale se corelează cu severitatea astmului. Un studiu desfășurat de specialiștii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie arată că policationii și nivelurile crescute de calciu extracelular activează CaSR uman recombinant și nativ, conducând la mobilizarea intracelulară de calciu și declanșarea unui mecanism ce conduce, în final, la contracția musculaturii netede din pereții căilor respiratorii. Aceste efecte pot fi prevenite prin administrarea de antagoniști CaSR, numit calcilitice.

În plus, pacienții astmatici și șoarecii sensibilizați-alergenic exprimă mai mulți CaSR în musculatura netedă a căilor respiratorii decât omologii lor sănătoși. La șoarece, hiperreactivitatea bronșică stimulată de policationi a fost combătută de calcilitice și absentă în cazul ablației CaSR din musculatura netedă a căilor respiratorii. Calciliticele reduc, de asemenea, hipersensibilitatea căilor respiratorii și inflamația la șoarecii sensibilizați-alergenic in vivo. Astfel, calciliticele pot reprezenta a opțiune terapeutică eficientă în astm. Rezultatele studiului arată că aceste medicamente combat manifestările bolii, inclusiv îngustarea căilor respiratorii, spasmele musculaturii netede a căilor respiratorii și inflamația, contribuind astfel la combaterea dispneei.



Sursa: Science Translational Medicine
http://stm.sciencemag.org/content/7/284/284ra60.abstract