Boala pulmonară obstructivă cronică crește riscul de moarte subită


Persoanele care suferă de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) au un risc crescut de moarte subită de cauză cardiacă, conform unei cercetări recente. În comparație cu subiecții de aceeași vârstă și sex, cei cu BPOC au un risc cu 34% mai mare de moarte subită de cauză cardiacă, iar riscul aproape se dublează la mai mult de 5 ani de la stabilirea diagnosticului. La pacienții cu BPOC care prezintă exacerbări frecvente riscul de moarte subită de cauză cardiacă crește de mai mult de trei ori după 5 ani de la diagnosticare.

Studiul Rotterdam, inițiat în 1990, în Olanda, și aflat în curs de desfășurare, include aproape 15.000 de persoane cu vârsta peste 45 de ani, dintre care 1615 au fost diagnosticate cu BPOC. Participanții efectuează controale medicale regulate și sunt monitorizați permanent, fiind înregistrate decesele și evenimentele medicale.

Dintre participanți 5197 (39%) au decedat în timpul perioadei de urmărire, în 551 de cazuri fiind vorba de moarte subită de cauză cardiacă și, dintre aceștia, 82 (15%) prezentau BPOC. În comparație cu persoanele de aceeași vârstă și sex, cele cu BPOC au prezentat un risc cu 34% mai mare de moarte subită de cauză cardiacă, iar riscul aproape s-a dublat la mai mult de 5 ani de la stabilirea diagnosticului. La pacienții cu BPOC care prezentau exacerbări frecvente riscul de moarte subită de cauză cardiacă a crescut de mai mult de trei ori după 5 ani de la diagnosticare.



Sursa: European Heart Journal
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2015/04/24/eurheartj.ehv121