Roflumilast, admimistrat pe cale orală, reduce numărul de exacerbări ale BPOC


Administrarea orală a roflumilast a determinat o scădere a numărului de exacerbări, chiar și la pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) severă necontrolată cărora li se administra deja terapia inhalatorie combinată recomandată de ghiduri. Însă, administrarea medicamentului a crescut numărul de efecte secundare și a fost asociată cu o rată mai crescută a renunțării la tratament, comparativ cu placebo.


Pentru a investiga rezultatele administrării roflumilast, cercetătorii au inclus într-un studiu randomizat aproape 2.000 de pacienți care au primit fie medicamentul în doza de 500 mcg, fie placebo, împreună cu corticosteroizi inhalatori și beta-2 agonist cu durată lungă de acțiune. Pe parcursul perioadei de urmărire, de un an, rata de exacerbări moderate-severe ale BPOC a fost cu 13,2% mai mică în grupul care a primit roflumilast decât în grupul placebo. În plus, roflumilast a produs o îmbunătățire susținută, de 56 ml, a funcției pulmonare post-bronhodilatator (FEV1), comparativ cu placebo.

Evenimente adverse au fost raportate de 67% dintre subiecții din grupul de tratament activ și de 59% dintre cei care au primit placebo. S-au înregistrat mai multe exacerbări ale BPOC (19% versus 15%) în grupul placebo, dar mai multe cazuri de diaree, scădere ponderală și greață la pacienții tratați cu roflumilast. Retragerea din studiu din cauza evenimentelor adverse a fost, de asemenea, mai frecventă în grupul care a primit roflumilast (11% versus 5%).

Cercetătorii concluzionează că roflumilast s-ar putea dovedi o opțiune de tratament la pacienții cu risc de exacerbări severe chiar și sub doze maxime din tratamentele inhalatorii existente.


Sursa: The Lancet

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)60212-4/abstract