Toxicitatea statinelor, amplificată la administrarea de macrolide


La adulții vârstnici, administrarea de macrolidelor crește riscul de toxicitate a statinelor care sunt metabolizate de izoenzima 3A4 a citocromului P450. Aceasta a fost concluzia unui studiu de cohortă, în care folosirea de claritromicină și eritromicină a fost asociată cu dublarea riscului de spitalizare cu rabdomioliză, creșterea riscului de leziuni renale acute și a mortalității din orice cauză.


Unele macrolide, cum sunt claritromicina și eritromicina, inhibă activitatea izoenzimei 3A4 a citocromului P450 (CYP3A4), responsabilă de metabolizarea statinelor. În consecință, crește concentrația sangvină a statinelor. Într-un studiu populațional de cohortă în care au fost incluse 75.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani aflate în tratament cu statine, s-a verificat efectul administrării de claritromicină sau eritromicină. Lotul martor a fost constituit din pacienți vârstnici, în tratament cronic cu statine care, pentru infecții similare, primiseră azitromicină, antibiotic ce nu influențează activitatea CYP3A4. Obiectivul principal al studiului a fost spitalizarea pentru rabdomioliză, în termen de 30 zile de la inițierea terapiei antimicrobiene.

S-a constatat că, comparativ cu administrarea de azitromicină, folosirea claritromicinei sau eritromicinei în timpul terapiei cu o statină a fost asociată cu un risc mai mare de spitalizare cu rabdomioliză. Creșterea absolută a riscului a fost de 0,02%, cu un risc relativ de 2,17. De asemenea, a crescut riscul de leziuni renale acute (riscul relativ - 1,78) și mortalităatea din orice cauză (riscul relativ 1,56).

Autorii studiului subliniază necesitatea măsurilor preventive, cum ar fi utilizarea unui antibiotic care nu afectează calea de metabolizare a statinelor sau, în caz contrar, întreruperea administrării statinei pe durata antibioterapiei și monitorizarea atentă a reacțiilor adverse.


Sursa: Annals of Internal Medicine
http://annals.org/article.aspx?articleid=1696644