BPOC și astmul bronșic, factori de risc pentru bolile inflamatorii intestinale


Prevalența bolilor inflamatorii intestinale este semnificativ crescută în rândul persoanelor cu astm sau boală pulmonară obstructivă cronică, după cum arată rezultatele unui studiu populațional din Quebec. Comparativ cu populația generală, incidența bolii Crohn la pacienții cu astm bronșic și la pacienții cu BPOC a fost mai mare cu 27%, respectiv cu 55%, iar incidența colitei ulcerohemoragice a fost cu 30% mai mare în randul pacienților cu BPOC. În consecință, medicii implicați în îngrijirea pacienților cu patologie a căilor respiratorii trebuie să fie conștienți de posibila apariție a cazurilor noi de boli inflamatorii intestinale.

Prevalența bolilor inflamatorii intestinale este semnificativ crescută în rândul persoanelor cu astm sau boală pulmonară obstructivă cronică, după cum arată rezultatele unui studiu populațional. Folosind date din registrele de sănătate din Quebec din intervalul 2001-2006, cercetătorii au comparat incidența bolii Crohn și colitei ulcerohemoragice la pacienții cu astm bronșic și cu BPOC, cu incidența observată în populația generală.

S-a constat că, în rândul celor 136.178 de pacienți cu astm bronșic, incidența medie a fost de 26,2 pentru boala Crohn și 17 cazuri/100.000 persoane-ani pentru colita ulcerohemoragică. Comparativ cu populația generală din Quebec, incidența bolii Crohn la pacienții cu astm bronșic și la pacienții cu BPOC a fost mai mare cu 27%, respectiv cu 55%, iar incidența colitei ulcerohemoragice a fost cu 30% mai mare în rândul pacienților cu BPOC. Cea mai crescută incidență a fost observată la copiii de până la 10 ani în cohorta cu astm și la adulți cu vârste cuprinse între 50-59 de ani pentru cohorta BPOC. În aceste două subgrupuri, incidența colitei ulcerohemoragice a depășit dublul valorii înregistrate în populația generală.

Autorii studiului susțin că bolile inflamatorii intestinale și afecțiunile căilor respiratorii pot avea în comun atât mecanisme inflamatorii, cât și factori favorizanți genetici și de mediu. Disfuncțiile imunologice declanșate de factorii de mediu ar putea reprezenta un element comun pentru patogeneza bolilor inflamatorii intestinale, ca și a afecțiunilor căilor respiratorii, cum sunt astmul și BPOC. Confirmarea rezultatelor prin studii suplimentare ar putea avea implicații asupra strategiilor de depistare precoce a bolilor inflamatorii intestinale și managementului terapeutic al pacienților. Medicii implicați în îngrijirea pacienților cu patologie a căilor respiratorii care prezintă simptome digestive trebuie să fie conștienți de posibila apariție a cazurilor noi de boli inflamatorii intestinale, susțin autorii studiului.

Sursa: European Respiratory Journal

http://erj.ersjournals.com/content/early/2014/11/18/09031936.00079414.1.abstract