Mycoplasma amphoriforme cauzează infecții respiratorii cronice


Mycoplasma amphoriforme poate provoca recăderi și infecții respiratorii cronice la pacienții cu deficite primare ale imunității umorale. Aceasta a fost concluzia cercetătorilor britanici, după ce au analizat aspectele clinice, dar și secvențele genomice, ale persoanelor infectate. Încărcăturile bacteriene au variat, indicând cicluri de recurență/remisiune cu durata de cel puțin 4 ani, la pacienții cu deficiențe primare ale imunității umorale. Sunt necesare studii suplimentare pentru a elucida relația dintre acest microorganism și tulburările funcției respiratorii.

Izolată pentru prima dată de la un pacient cu agamaglobulinemie, în anul 1999, M. amphoriforme crește puțin pe mediile de cultură standard pentru fungi și diferă ca aspect de alte specii de Mycoplasma. Relația dintre colonizarea cu acest microorganism și patologia umană este puțin cunoscută. Totuși, un studiu recent demonstrează că Mycoplasma amphoriforme poate provoca recăderi și infecții respiratorii cronice la pacienții cu deficiențe primare ale imunității umorale.

Cercetătorii din Marea Britanie au folosit aspectele clinice și secvențierea întregului genomului la 17 pacienți la care s-a depistat prezența M. Amphoriforme, pentru a documenta existența mai multor tulpini circulante la nivel internațional. Probele au fost colectate pe perioade variind între doi și cinci ani, de la pacienți cu tuse productivă cronică și, în unele cazuri, cu producție de spută în cantitate mare. Jumătate dintre pacienții infectați cu M. amphoriforme prezentau și semne de boală obstructivă a căilor respiratorii.

După cum era de așteptat, microorganismele izolate de la aceeași persoană prezentau similitudini genomice mai mari între ele, compativ cu cele prelevate de la alți pacienți. De asemenea, microorganismele izolate de la pacienți din Marea Britanie erau prezentau similitudini mai strânse între ele decât cu cele de la un pacient francez. Pe baza analizei longitudinale a secvenței genomice s-a constatat că, în cursul infecțiilor, nu au existat achiziții de gene, sugerând absența mecanismelor de rezistență prin transfer genic. Încărcăturile bacteriene au variat, indicând cicluri de recurență/remisiune, care ar putea dura cel puțin 4 ani, la pacienții cu deficite primare ale imunității umorale.

Cercetătorii subliniază importanța secvențierii genetice pentru o înțelegere mai bună a biologiei și epidemiologiei Mycoplasmei amphoriforme. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a elucida relația dintre acest microorganism și tulburările funcției respiratorii.

Sursa: Clinic de Boli Infectioase

http://cid.oxfordjournals.org/content/early/2014/11/16/cid.ciu820