OFEV™ (nintedanib), aprobat de FDA pentru tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice


Boehringer Ingelheim a anunţat recent că FDA a aprobat OFEV™ (nintedanib) pentru tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice (IPF), o afecţiune pulmonară invalidantă şi fatală, care are o supravieţuire medie de 2–3 ani după diagnostic. Până în prezent nu au existat tratamente aprobate de FDA pentru această boală.

În studiile clinice, nintedanib a redus declinul anual al funcţiei pulmonare cu aproximativ 50%, fiind incluşi aici şi pacienţii cu forme incipiente de boală (capacitate vitală forţată [FVC]>90% din valoarea prezisă), fără modificări tipice pe CT cu rezoluţie crescută (HRCT) şi/sau emfizem concomitent. Nintedanib este primul tratament ţintit pentru IPF care a îndeplinit în mod consecvent obiectivul principal în două studii clinice de fază III concepute în mod identic. Nintedanib a redus totodată în mod semnificativ riscul de exacerbări acute; exacerbările IPF – evenimente de agravare respiratorie acută – pot avea un impact semnificativ asupra cursului bolii. Aproximativ jumătate dintre pacienţii spitalizaţi pentru o exacerbare acută a IPF mor în timpul spitalizării.


Nintedanib este un TKI ce ţinteşte receptorii factorului de creştere implicaţi în mecanismele prin care apare fibroza pulmonară. Fapt şi mai important, nintedanib inhibă receptorul factorului de creştere derivat din trombocite (PDGFR), receptorul factorului de creştere fibroblastică (FGFR) şi receptorul factorului vascular de creştere endotelială (VEGFR). 

„Aprobarea nintedanib în SUA marchează un moment cu adevărat semnificativ în istoria IPF, iar noi suntem realmente încântaţi să putem asigura acest nou tratament pacienţilor, celor care îi îngrijesc şi medicilor aflaţi într-o astfel de dificultate terapeutică. Pacienţii sunt în mijlocul a tot ceea ce facem la Boehringer Ingelheim şi vom continua să colaborăm cu organismele de reglementare pentru a asigura pacienţilor accesul la acest tratament inovator imediat ce acest lucru este posibil”, a afirmat Prof. Klaus Dugi, Director Medical, Boehringer Ingelheim.


Sursa:

http://www.newshome.com/diru/news_releases/press_releases/2014/16_october_2014.html