Valoarea testării epigenetice pentru markerii cancerului de prostată


În cazul în care toți cei trei biomarkeri, GSTP1, APC și RASSF1 nu sunt metilați, existăo probabilitate de 88% ca neoplasmul prostatic săfie absent. Aceasta a fost concluzia unui studiu desfășurat de o echipămulticentricăde cercetători care și-a propus sădetermine eficacitatea diagnosticăa unui test comercial proiectat pentru a exclude prezența biomarkerilor genetici ai cancerului de prostată. S-a constatat căacesta ar putea fi suficient de precis pentru a elimina nevoia biopsiilor prostatice repetate la majoritatea bărbaților.

Noul studiu, numit Detection of Cancer Using Methylated Events in Negative Tissue (DOCUMENT), sugerează că o biopsie inițială completată cu un test de diagnostic epigenetic exclude existența cancerului în până la 88% dintre cazuri. Testul surprinde prezența modificărilor chimice în secvențele de ADN non-nuclear din interiorul celulelor, care apar de obicei în prezența cancerului de prostată. Aceste așa-numite modificări epigenetice, prin care se adaugă o grupare metil la structura biochimică a ADN-ului, modifică modul în care genele funcționează, fără a le schimba secvențele fundamentale. Cercetătorii au analizat mostre tisulare peovenind de la 320 de biopsii prostatice, efectuate la bărbați cu niveluri crescute ale antigenului specific prostatic (PSA), ale căror rezultate au fost negative pentru cancerul de prostată. În studiul curent, s-a analizat metilarea a trei gene, GSTP1, APC și RASSF1, cunoscute pentru rolul lor supresor tumoral.

Anatomopatologii au comparat nivelul de metilare între biopsiile tisulare inițiale ale subiecților și probe de țesut prelevate ulterior, în termen de 24 de luni de la prima biopsie. Ei au descoperit că nivelurile medii de metilare pentru APC și RASSF1 au fost de aproximativ două ori mai mari în cazul celor 92 de subiecți ale căror biopsii au detectat cancerul de prostată, în comparație cu cei 228 la care rezultatul celei de-a doua biopsii a fost negativ pentru cancer. Pentru GSTP1, valorile au fost de peste opt ori mai crescute în care au evidențiat prezența cancerului.

Cercetătorii subliniază că, în general, dacă care există o lipsă de metilare în cazul tuturor celor trei biomarkeri, există o probabilitate de 88 la suta ca neoplasmul prostatic să fie absent.


-Sursa: Johns Hopkins Medicine

http://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/study_affirms_value_of_epigenetic_test_for_markers_of_prostate_cancer