Vaccinul antigripal cu doze înalte la vârstnici, la fel de eficient ca vaccinul standard la tineri


Vaccinul antigripal cu doze înalte asigură o protecție superioară împotriva gripei, în comparație cu vaccinul cu doze standard, în rândul persoanelor în vârstă de 65 ani și peste. În grupul în care s-a administrat noul vaccin, mai puține persoane au fost confirmate ulterior cu infecție gripală, iar titrurile de hemaglutinare-inhibiție au atins mai des limita de seroprotecție. Cercetătorii estimează eficacitatea acestuia, la vârstnici, la 62%, un nivel de protecție similar cu cel observat cu vaccinul cu doză standard la adulții mai tineri.

Vaccinul antigripal cu doze înalte asigură o protecție superioară împotriva gripei, în comparație cu vaccinul cu doze standard, în rândul persoanelor în vârstă de 65 ani și peste, conform cercetătorilor de la Sanofi Pasteur. Aceștia au inclus într-un studiu de fază 3 dublu-orb 31.989 de persoane cu vârsta de minim 65 ani, comparând vaccinul antigripal trivalent inactivat cu doze mari (IIV3-HD) cu vaccinul antigripal trivalent inactivat cu doze standard (IIV3-SD).

În timpul perioadei de supraveghere, s-au confirmat prin culturi din secrețiile nazofaringiene, reacție de polimerizare în lanț, sau ambele, 228 de cazuri de gripă (1,4%) la participanții din grupul de vaccinare cu doze înalte față de 301 (1,9%) participanți vaccinați cu doza standard. Astfel, eficacitatea relativă a fost de 24,2%. Titrurile de hemaglutinare-inhibiție determinate la 28 de zile de la vaccinare au arătat că procentul de persoane ce au atins sau depășit limita pentru seroprotecție (1:40), după vaccinare, a fost mult mai mare în grupul vaccinat cu doze înalte, în comparație cu grupul vaccinat cu doza standard. Cercetătorii estimează eficacitatea vaccinului IIV3-HD, pe baza datelor din studiile anterioare, care sugerau o eficacitate de 50% pentru vaccinul standard la vârstnici, la 62%, un nivel de protecție similar cu cel observat cu vaccinul cu doză standard la adulții mai tineri.

Pe parcursul perioadei de urmărire, a fost raportat cel puțin un eveniment advers grav de către 1.323 (8,3%) dintre participanții din grupul de IIV3-HD, în comparație cu 1.442 (9,0%) dintre participanții din grupul de IIV3-SD (risc relativ, 0,92). În cele 6 până la 8 luni ce au urmat vaccinării, 3 persoane cărora li s-a administrat vaccinul cu doză mare au raportat evenimente adverse grave considerate direct legate de vaccin: paralizia nervului VI, șoc hipovolemic asociat cu diareae și encefalomielită acută diseminată.


Sursa: New England Journal of Medicine
Web: http://www.medscape.com/viewarticle/829918