Ecografia pulmonară în diagnosticarea pneumoniei la adulți


Conform unei meta-analize recente, care a evaluat 10 studii incluzând peste 1000 de pacienți, ultrasonografia pulmonară are o sensibilitate de 94% și specificitate de 96% pentru stabilirea diagnosticului de pneumonie. Astfel, aceasta constituie un instrument util de diagnostic, la îndemâna mult mai multor medici, dar și fără pericolul de iradiere al radiografiilor și tomografiilor computerizate tacice.

O meta-analiză recentă a evaluat utilitatea ecografiei pulmonare pentru stabilirea diagnosticului de pneumonie, deși ghidurile actuale nu recomandă această investigație ca o alternativă la radiografia toracică sau tomografia computerizată. Cele 10 studii incluse în analiză însumau 1.172 de pacienți care au efectuat atât ecografie pulmonară, cât și radiografie toracică sau tomografie computerizată. Șase studii au înrolat pacienți adulți care au fost spitalizați sau admiși în departamentele de urgență cu suspiciune de pneumonie și patru studii au înrolat pacienți adulți în stare critică. Ultrasonografia pulmonară a fost realizată de către specialiști în ecografie cu înaltă calificare în șapte studii, de către medici instruiți în două, iar unul nu a menționat nivelul de pregătire al ecografistului.

Analiza datelor a arătat o sensibilitate cumulată și specificitate a ultrasonografiei pulmonare pentru diagnosticul de pneumonie de 94%, respectiv 96%; ratele de probabilitate (likelihood ratios - LR) pozitive și negative cumulate au fost de 16,8 și 0,07, iar aria de sub curba ROC a fost 0,99.

Autorii studiului concluzionează că ecografia pulmonară, efectuată de către ecografiști cu înaltă calificare, este eficientă în stabilirea diagnosticului de pneumonie. Medicii de familie și specialiștii în medicina de urgență ar trebui să fie încurajați să învețe să efectueze ecografii pulmonare, dispunând astfel de un instrument util de diagnostic, mult mai facil, fără costurile financiare, dar și fără riscul de iradiere ale metodelor convenționale.


Sursa: Medscape
Web: http://www.medscape.com/viewarticle/825996_1