AstraZeneca şi Roche: parteneriat pentru dezvoltarea unui test companion diagnostic pentru AZD9291


AstraZeneca a anunţat recent că a iniţiat o colaborare cu Roche pentru a dezvolta un test companion diagnostic pentru AZD9291, compusul investigaţional al AstraZeneca aflat în dezvoltare clinică pentru NSCLC.

Testul companion diagnostic este conceput pentru a identifica mutaţiile EGFR atât în ţesutul tumoral, cât şi în plasma derivată de la pacienţii cu NSCLC, precum şi pentru a optimiza dezvoltarea clinică a AZD9291 pentru pacienţii care sunt rezistenţi la EGFR TKI de primă generaţie.

În prezent, pacienţii care au fost trataţi cu EGFR-TKI şi la care boala a progresat trebuie să fie supuşi unei biopsii repetate pentru a se evalua dacă aceştia au o anumită mutaţie, T790M. Testele diagnostice bazate pe ADN-ul circulant oferă o metodă alternativă de identificare a mutaţiei T790M.

Mondher Mahjoubi, vicepreşedinte senior pentru strategie globală pentru produsele de oncologie la AstraZeneca, a afirmat: „Suntem dedicaţi dezvoltării de medicamente ţintite care îmbunătăţesc rezultatelele terapeutice ale pacienţilor. Înţelegerea naturii tumorii fiecărui individ şi, în consecinţă, a medicamentului de care cel mai probabil poate beneficia o persoană este vitală dacă trebuie să schimbăm modul în care sunt diagnosticaţi şi trataţi pacienţii cu cancer”.


Sursa:
http://www.astrazeneca.com/Media/Press-releases/Article/28072014--diagnostic-collaboration-cbrs-layout-2