Administrarea corticosteroizilor inhalatori scade creșterea în înălțime la copiii cu astm


Două metaanalize arată că administrarea de corticosteroizii inhalatori la copiiilor cu astm bronșic scade creșterea în înălțime a acestora cu aproximativ 0,5 cm în primul an de tratament, efectul fiind dependent de doză. Totuși, în al doilea an de tratament, nu s-a mai înregistrat nicio diferență semnificativă statistic a vitezei de creștere între participanții tratați cu corticosteroizi inhalatori și grupul de control

Corticosteroizii inhalatori administrați copiilor cu astm bronșic pot diminua creșterea în înălțime a acestora în primul an de tratament, după cum arată două metaanalize recente. Prima dintre acestea a inclus 25 de studii, cumulând un total de 8471 de participanți cu vârsta de până la 18 ani, cu astm persistent ușor până la moderat. Comparativ cu placebo sau medicamente nesteroidiene, tratamentul cu corticosteroizi inhalatori au fost asociat cu o reducere semnificativă statistic a vitezei de creștere liniară (-0,48 cm/an; p <0.0001) ca și a creșterii absolute în înălțime față de valoarea inițială (diferența medie, -0,61), pe parcursul unei perioade de tratament de un an. Efectul corticosteroizilor inhalatori asupra vitezei de creștere staturală a fost asociat mai puternic cu medicamentul folosit decât cu dispozitivul sau doza. În al doilea an de tratament, nu s-a mai înregistrat nicio diferență semnificativă statistic a vitezei de creștere liniare între participanții tratați cu corticosteroizi inhalatori și grupul de control.

Autorii metaanalizei concluzionează că, deși administrarea zilnică de corticosteroizi inhalatori determină o diminuare a creșterii în înălțime cu aproximativ o jumătate de centimetru în timpul primului an de tratament, efectul este mai puțin pronunțat în anii următori, nu este cumulativ și pare minor în comparație cu beneficiile acestei medicații.

A doua metaanaliză a inclus 22 de studii în care s-au administrat corticosteroizi inhalatori la copii, medicamentele fiind administrate în doze diferite. Dintre acestea, în 3 studii perioada de urmărire era de minim un an, fiind incluși în total de 728 de copii. Rezultatele analizei au arătat că reducerea dozei de corticosteroizi inhalatori cu circa 1 puf pe zi a fost asociată cu creșterea staturală mai mare cu aproximativ 0,25 cm la 1 an. Autorii recomandă ca, în tratamentul copiilor cu astm bronșic, să fie utilizată doza minimă eficace de corticosteroizi inhalatori, iar creșterea în înalțime a acestora să fie monitorizată atent.


Sursa: The Cochrane Library

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009471.pub2/abstract

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009471.pub2/abstract