Tratamentul combinat cu vareniclină și bupropion ajută la oprirea fumatului mai mult decît monoterapia


În cazul fumătorile care nu reușesc să stopeze fumatul cu ajutorul plasturilor cu nicotină, combinația medicamentoasă vareniclină plus bupropion ar putea reprezenta soluția. Un studiu american arată că asocierea determină o rată de abstinență semnificativ mai mare (39,8%), comparativ cu monoterapia cu vareniclină (25,9%), fiind eficientă în special în rândul bărbaților și la fumătorii cu dependență marcată la nicotină.

Cercetătorii de la Duke University Medical Center din Durham, Carolina de Nord, și-au propus să compare eficiența combinției vareniclină-bupropion în stoparea fumatului, comparativ cu monoterapia cu vareniclină. În acest scop, au inclus în studiu 222 de fumători care nu reușiseră să obțină o reducere de peste 50% a numărului de țigări fumate după o săptămână în care au folosit plasturi cu nicotină. Aceștia au fost repartizați aleator pentru 12 săptămâni de tratament cu vareniclină plus bupropion sau 12 săptămâni de tratament cu vareniclină plus placebo. Obiectivul principal al studiului l-a reprezentat abstinența continuă la 8 și 11 săptămâni după data stabilită pentru renunțarea la fumat.

Rezultatele studiului arată că fumătorii care au primit vareniclină în asociere cu bupropion au înregistrat o rată de abstinență semnificativ mai mare (39,8%), decât cei care au primit vareniclină cu placebo (25,9%, odds ratio, 1,89). Combinația vareniclină/bupropion a avut un efect semnificativ mai important asupra ratei de abstinență la bărbați (OR, 4,26), decât la femei (OR, 0,94). Combinația a avut, de asemenea, un efect semnificativ mai mare la fumătorii cu dependență marcată la nicotină (OR, 3,51), decât în cazul fumătorilor cu niveluri mai scăzute ale dependenței (OR, 0,71).


Sursa: The American Journal of Psychiatry

http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleID=1882898