Vești bune pentru pacienții cu astm: quilizumab scade nivelul de IgE serice și diminuează răspunsul căilor respiratorii la alergeni


Două studii care au investigat siguranța, farmacocinetica și activitatea quilizumab la pacienții cu rinită alergică și forme ușoare de astm alergic aduc rezultate promițătoare. Acesta a determinat reducerea concentrației serice a IgE totale, ca și a IgE alergen specifice. În plus, la subiecții cu astm supuși unui test de provocare alergenică, tratamentul cu quilizumab a redus răspunsurile precoce și tardive ale căilor respiratorii la alergen cu 26%, respectiv cu 36%.

Quilizumab este un anticorp monoclonal umanizat, care țintește în mod specific primul epitop M1 al IgE și, astfel, diminuează răspunsul la expunerea de alergeni. Două studii care au investigat siguranța, farmacocinetica și activitatea noului medicament la pacienții cu rinită alergică și forme ușoare de astm alergic aduc rezultate promițătoare.

În ambele studii, tratamentul cu quilizumab a fost bine tolerat și a determinat reducerea concentrației serice totale a IgE, ca și a IgE alergen specifice din ser, efect care a persistat timp de cel puțin 6 luni după încetarea tratamentului. La subiecții cu astm alergic care au fost supuși unui test de provocare alergenică, tratamentul cu quilizumab a blocat generarea de noi IgE și a redus răspunsurile precoce și tardive ale căilor respiratorii la alergen cu 26, respectiv cu 36%. De asemenea, a fost redusă cu aproximativ 50% creșterea nivelului de eozinofile în spută ca urmare a expunerii la alergeni, comparativ cu placebo.


Sursa: Science Translational Medicine

http://stm.sciencemag.org/content/6/243/243ra85.abstract?sid=74f69c87-afe6-4ede-8569-049d23affcdc