Cripto-1, implicată în rezistența celulelor neoplazice pulmonare la inhibitorii EGFR


Supraexpresia Cripto-1 contribuie la rezistența intrinsecă a cancerului pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) la tratamentul cu inhibitori tirozin kinazici ai EGFR, cum sunt erlotinib și dacomitinib. Mecanismul care stă la baza rezistenței, constă în activarea activarea SRC și inducerea tranziției epiteliale-mezenchimale (EMT). Din acest motiv, oamenii de știință susțin că rezistența poate fi depășită cu ajutorul moleculelor care țintesc SRC.

Supraexpresia Cripto-1 contribuie la rezistența intrinsecă a cancerului pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) la tratamentul cu inhibitori tirozin kinazici ai EGFR, cum sunt erlotinib și dacomitinib. Totuși, oamenii de știință cred că această rezistență poate fi depășită cu ajutorul moleculelor care țintesc SRC.

Aceștia au investigat rolul Cripto-1, o proteină ancorată de membrana celulară, care aparține familiei EGF-CFC, în rezistența la inhibitorii EGFR, folosind celule neoplazice pulmonare mutante pentru EGFR. Astfel, au descoperit că Cripto-1 este exprimată în tumorile NSCLC, dar nu și în liniile celulare ale NSCLC. Expresia ectopică a Cripto-1 determina rezistența celulelor NSCLC EGFR-mutante la inhibitorii EGFR erlotinib și dacomitinib, prin activarea SRC și inducerea tranziției epiteliale-mezenchimale (EMT) în aceste celule. În consecință, în cazul NSCLC care prezintă mutații EGFR-sensibilizante, supraexpresia Cripto-1 se corelează cu rezistența la inhibitorii de EGFR.

Oamenii de știință concluzionează că strategia de tratament, în cazul pacienților cu NSCLC cu mutații ale EGFR, care sunt Cripto 1-pozitivi, ar trebui să țintească atât EGFR, cât și SRC, pentru a depăși rezistența intrinsecă la inhibitori tirozin kinazici ai EGFR, indusă de Cripto 1.



Sursa: The Journal of Clinical Investigation
http://www.jci.org/articles/view/73048