Combinția umeclidinium plus vilanterol în tratamentul pacienților cu BPOC


La pacienții cu BPOC, combinația umeclidinium-vilanterol îmbunătățește funcția pulmonară într-o măsură mai mare decât monoterapia. În două studii clinice randomizate incluzând 1700 de pacienți cu BPOC, s-a constatat o îmbunătățire mai marcată a FEV1 la pacienții care au primit o combinație umeclidinium-vilanterol decât în cazul celor tratați cu tiotropium. De asemenea, eficiența combinației fost mai mare în comparație cu monoterapia cu vilanterol, dar nu și în comparație cu monoterapia cu umeclidinium.

La pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), o combinație de umeclidinium și vilanterol poate îmbunătăți funcția pulmonară într-o măsură mai mare decât monoterapia. Această concluzie se desprinde din două studii clinice randomizate, în care au fost incluși mai mult de 1700 de pacienți actuali sau foști fumători, cu vârsta de minim 40 de ani și cu un dignostic stabilit de BPOC. Pacienții au primit, prin intermediul inhalatorelor cu pulbere uscată, una dintre următoarele variante de tratament:


  • umeclidinium 62,5 sau 125 micrograme plus vilanterol 25 micrograme
  • umeclidinium 125 micrograme
  • vilanterol 25 sau 125 micrograme
  • tiotropiu 18 micrograme

Pacienții au primit, în plus, salbutamol pentru ameliorarea simptomelor, ca și corticosteroizi pe cale inhalatorie. După 5 luni de tratament (ziua 169) s-a constatat o îmbunătățire mai marcată a FEV1 la pacienții care au primit combinația umeclidinium-vilanterol decât în cazul celor tratați cu tiotropium. De asemenea, eficiența combinației fost mai mare în comparație cu monoterapia vilanterol, dar nu și în comparație cu monoterapia cu umeclidinium.

Toate variantele de tratament au ameliorat dispneea și au îmbunătățit calitatea vietii legată de sănătate. Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește simptomele, starea de sănătate sau riscul de exacerbare, între combinații și tratamentul cu tiotropiu.


Sursa: The Lancet Respiratory Medicine
http://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(14)70065-7/abstract