OSTEOPOROZĂ

"Tratamentul cu Prolia (denosumab) s-a asociat cu rate semnificativ mai mari de aderenta, complianta si persistenta comparativ cu cel cu alendronat "


Un studiu nou, cu durata de doi ani si design deschis demonstreaza ca o proportie de peste 90% dintre paciente au preferat injectia cu Prolia administrata o data la fiecare sase luni comparativ cu alendronat administrat oral o data pe saptamana


"Amgen a comunicat date noi care au demonstrat ca femeile in postmenopauza cu osteoporoza au prezentat rate semnificativ mai mari de aderenta, complianta si persistenta pe durata tratamentului cu Prolia® (denosumab) decat in tratamentul cu alendronat, un bifosfonat cu administrare orala utilizat frecvent in tratamentul osteoporozei.

Aderenta la tratament, care incorporeaza atat complianta (un parametru care evalueaza masura in care pacientii respecta instructiunile privind administrarea medicamentelor) cat si persistenta (parametru care evalueaza daca pacientii continua tratamentul) a fost evaluata timp de doi ani. Rezultatele din studiul DAPS (Denosumab Adherence Preference and Satisfaction) prezentate la Congresul European de Osteoporoza si Boala Artrozica (ECCEO11-IOF) anul acesta, in Valencia, Spania, au aratat si faptul ca peste 90% paciente au preferat Prolia ca optiune terapeutica comparativ cu alendronat.

In plus, semnificativ mai multe paciente au fost multumite de tratamentul injectabil cu denosumab comparativ cu administrarea comprimatelor de alendronat (scorul mediu a fost 4,5 vs. 3,2 pe scala de apreciere [valori ale scorului de la 1-5]; scor mai mare a insemnat grad mai mare de satisfactie legata de tratament, p<0,0001). „In pofida existentei mai multor optiuni terapeutice, numeroase femei in postmenopauza cu osteoporoza nu iau medicamentele care le-au fost prescrise conform recomandarilor si, de aceea, continua sa prezinte risc de producere a fracturilor,” a afirmat Profesorul Nick Freemantle, de la Universitatea Birmingham, Birmingham, Marea Britanie.

„Prolia este o optiune terapeutica importanta pentru pacienti nu numai datorita eficacitatii si sigurantei asociate, insa si datorita faptului ca, asa cum indica acest studiu, exista o probabilitate mai mare ca femeile sa continue acest tratament comparativ cu administrarea saptamanala orala de alendronat.”, a mai spus acesta. "