Legătura apnee obstructivă în somn – diabet, confirmată


Persoanele cu forme severe de apnee obstructivă în somn prezintă un risc crescut cu 30% de a suferi pe parcursul vieții de diabet zaharat, după cum demonstrează un studiu candian. În rândul celor 8.678 de subiecți evaluați, incidența la 5 ani a dibetului a fost de 9,1%. Incidența a atins valoarea de 7,5% pentru pacienții cu apnee obstructivă în somn ușoară, de 9,9% pentru forma moderată a bolii și 14,9% pentru cea severă. Alți predictori ai diabetului au inclus frecvența cardiacă în timpul somnului, desaturarea în oxigen, privarea de somn, somnolența diurnă, precum și circumferința mai mare a gâtului.

Specialiștii de la Universitatea din Toronto au analizat date medicale de la 8.678 de adulți fără diabet zaharat, care au fost investigați în intervalul 1994-2010 pentru prezența apneei obstructive în somn și care au fost urmăriți până în primăvara anului 2011. Au fost analizate analizat toate variabilele legate de apneea obstructivă în somn, inclusiv timpul total de somn, ponderea somnului REM, numărul de treziri, saturația în oxigen și frecvența cardiacă. Pe baza numărului de apnei complete și parțiale, a fost dezvoltat un indice de apnee-hipoxie, cuprins între valorile 5-14,9 pentru apneea obstructivă în somn ușoară, 15-30 pentru forma moderată, și peste 30 în forma severă a bolii.

Dintre pacienții evaluați, 1017 (11,7%) au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 67 de luni, incidența cumulată la 5 ani fiind de 9,1%. Incidența a atins valoarea de 7,5% pentru pacienții cu apnee obstructivă în somn ușoară, de 9,9% pentru forma moderată a bolii și 14,9% pentru cea severă. În modelul de regresie Cox, s-a constatat că pacienții cu apnee obstructivă în somn severă au avut un risc cu 30% mai mare de a dezvolta diabet decât pacienții fără apnee obstructivă în somn (rata de risc, 1,31). Pacienții cu apnee obstructivă în somn ușoară și moderată au prezentat un risc cu 23% mai mare (HR, 1,23). Alți predictori ai apariției diabetului zaharat la acești pacienții au inclus frecvența cardiacă în timpul somnului, desaturarea în oxigen, lipsa de somn, somnolența diurnă, precum și o circumferință mai mare a gâtului.


Sursa: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201312-2209OC#.U7sTnpSSx1Y