Continuarea tratamentului cu afatinib dincolo de progresia bolii îmbunătăţeşte PFS în NSCLC metastatic


Aceste rezultate provin din studiul deschis de fază III LUX-Lung 5, în care eficacitatea afatinib combinat cu paclitaxel a fost comparată cu chimioterapia aleasă de investigator la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) care au prezentat progresie a bolii sub tratament cu erlotinib/gefitinib şi afatinib. Datele susţin noţiunea că progresia tumorii sub inhibitori de EGFR continuă să depindă de semnalizarea prin intermediul familiei de receptori ErbB şi că pacienţii pot beneficia de blocarea continuă a familiei ErbB.

În partea A a studiului LUX-Lung 5, 1154 pacienţi au fost trataţi cu afatinib în doză de 50 mg zilnic după progresia bolii sub chimioterapie şi erlotinib/gefitinib. În plus faţă de cel puţin o linie de TKI, toţi pacienţii au avut un dublet de platină şi majoritatea lor au beneficiat de o altă linie, astfel încât cei mai mulţi au avut 3 linii de tratament înainte de a intra în studiu. În partea B a studiului, 202 pacienţi care au prezentat stabilizare a bolii sau răspunsuri antitumorale la afatinib în partea A au fost randomizaţi 2:1 pentru continuarea tratamentului cu afatinib plus paclitaxel (n = 134) sau cu chimioterapie (n = 68). În general, braţul de tratament cu chimioterapie a inclus paclitaxel (37%), pemetrexed (29%) şi docetaxel (15%). Paclitaxel a fost ales ca si partener in combinatie cu afatinib pe baza dovezilor clinice de synergism intre cele doua medicamente. În braţul cu tratament combinat, pacienţii au primit zilnic tratament cu afatinib 40 mg şi săptămânal paclitaxel 80 mg/m2.


Analiza studiului a arătat că PFS medie a fost de 5,6 luni în braţul de tratament cu afatinib în comparaţie cu 2,8 în braţul de tratament doar cu chimioterapie (HR = 0,60; 95% CI, 0,43–0,85; P = 0,0031). Rata generală de răspuns a fost de 32,1% şi 13,2% (P = 0,005), iar rata de control a bolii a fost de 74,6% şi 45,6% în braţul de tratament cu afatinib şi respectiv în cel cu chimioterapie. Supravieţuirea generală (OS) medie a fost de 12,2 luni în ambele grupe de tratament (HR = 1,00; 95% CI, 0,70–1,43; P = 0,994). În comparaţie cu cei care au primit afatinib, la un număr de pacienţi mai mare de dublu din braţul cu tratamentul ales de investigator s-au administrat 2 linii suplimentare de terapie după progresia bolii în timpul studiului (36% vs. 15%). Acest fapt ar putea justifica imposibilitatea de a detecta o diferenta in supravietuirea generala, a declarant M. Schuler, directorul Departmentului de Oncologie Medicala al West German Cancer Center - Essen, Germany

Evenimente adverse (EA) corelate cu tratamentul au survenit la 88,6% din pacienţii randomizaţi pentru a primi afatinib plus paclitaxel şi la 70% din cei alocaţi pentru a primi chimioterapia aleasă de investigator. Rash-ul/acneea, afecţiunile unghiale şi stomatita au survenit cu o frecvenţă mai mare în braţul cu tratament combinat. Cele mai frecvente EA pentru tratamentul combinat versus administrarea doar de chimioterapie au fost diareea (53,8% vs 6,7%), alopecia (32,6% vs 15,0%) şi astenia (27,3% vs 28,3%). Incidenţa neuropatiei periferice a fost similară, de 9,1% şi respectiv de 8,3%.


Ratele de intrerupere a tratamentului din motive de evenimente adverse legate de tratament au fost 18,9% în bratul afatinib plus paclitaxel și 6,7% în brațul comparator. Stărea generala de sănătate si calitatea vietii s-au menținut de-a lungul perioadei de tratament.


Sursa:

Schuler MH, Yang CH, Park K, et al. Continuation of afatinib beyond progression: Results of a randomizaţi, open-label, phase III trial of afatinib plus paclitaxel (P) versus investigators choice chemotherapy (CT) in patients (pts) with metastatic non-small cell lung cancer (NSCLC) progressed on erlotinib/gefitinib (E/G) and afatinibLUX-Lung 5 (LL5). J Clin Oncol. 2014;32:5s (suppl; abstr 8019).


Lux Lung 5