Tratamentul cu afatinib după progresia bolii


Un studiu separat de fază III (LUX-Lung 5) pentru pacienții al căror cancer pulmonar a progresat după câteva tratamente a arătat avantajul continuării tratamentului cu afatinib combinat cu chimioterapie, după ce tumorile au început să crească sub monoterapie cu afatinib.2

Rezultatele unui alt studiu de fază III care a inclus pacienți cu cancer pulmonar (LUX-Lung 5), prezentate în cadrul ASCO, au atins obiectivul principal al studiului prin demonstrarea avantajului continuării tratamentului cu afatinib, în combinație cu cel de chimioterapie, după ce tumoarea a început să crească sub administrarea monoterapiei cu afatinib (tratament după progresia bolii). Acest studiu de fază III a comparat afatinib cu paclitaxel (agent chimioterapic) versus chimioterapia simplă, la alegerea investigatorului, la pacienții aflați într-un stadiu avansat al cancerului pulmonar, după eșecul mai multor tratamente, inclusiv chimioterapia, erlotinib sau geftinib, și afatinib monoterapie.

Pacienții care au continuat tratamentul cu afatinib, în combinație cu chimioterapia, după progresia bolii din timpul tratamentului exclusiv cu afatinib, au avut încă o întârziere a evoluției tumorii, comparativ cu cei din grupul care au încetat administrarea tratamentului cu afatinib și au beneficiat doar de chimioterapie (evoluția tumorii a fost întârziată cu 5,6 luni și, respectiv, 2,8 luni). Acest lucru a corespuns cu o reducere a riscului de progresie a bolii de 40%. Cele mai des întâlnite reacții adverse la pacienții tratați cu afatinib în combinație cu chimioterapia au fost diareea (adesea asociată cu inhibitorul EGFR), pierderea părului (alopecia) și slăbiciunea (astenia – adesea asociată chimioterapiei). Pentru mai multe detalii, vezi abstractul #8019.

Profesorul Martin Schuler MD, din cadrul Centrului de Oncologie West German al Spitalul Universitar Essen, Germania, investigator principal, a afirmat: ,,Aceste rezultate indică potențialul unei noi abordări pentru pacienții dificil de tratat, și anume continuarea tratamentului cu afatinib în combinație cu chimioterapia, chiar și după ce pacienții au fost supuși anterior tratamentului cu inhibitori de tirozin-kinaza (TKI) care nu a funcționat, în urma căruia tumorile au început din nou să crească.”

Sursa:
Schuler M, Chih-Hsin Yang J et al. Continuation of afatinib beyond progression: Results of a randomized, open-label, Phase III trial of afatinib plus paclitaxel versus investigator’s choice chemotherapy in patients with metastatic non-small-cell lung cancer (NSCLC) progressed on erlotinib/gefitinib and afatinib: LUX-Lung 5. Abstract #8019 presented at 2014 American Society of Clinical Oncology, 50th Annual Meeting, 30 May–3 June 2014, Chicago, IL, USA.