Giotrif® (afatinib): primul tratament care demonstrează beneficii de supraviețuire generale semnificative


Rezultatele generale de supraviețuire dintr-o analiză post-hoc, care combină datele a două studii de fază III (LUX-Lung 3 și LUX-Lung 6), demonstrează că administrarea afatinib ca primă linie de tratament a redus riscul de deces cu 19% în cazul pacienților cu diagnostic de cancer pulmonar cu tipuri obișnuite de mutații EGFR.1 Pacienții au trăit, în medie, cu trei luni mai mult dacă au început tratamentul cu afatinib în loc de tratamentul standard cu chimioterapie.

Boehringer Ingelheim a anunțat astăzi noi rezultate de supraviețuire generală, în urma unei analize post-hoc care combină informațiile a două studii de fază III (LUX-Lung 3 și 6). Analiza a arătat că pacienții cu alt tip de celule decât cele mici (NSCLC) ce prezintă mutații obișnuite ale Receptorului pentru Factorul de Creștere Epidermal (EGFR) (deleții în exonul 19 sau mutații de substituție în exonul 21[L858R]) au trăit mai mult dacă le-a fost administrat afatinib ca primă linie de tratament, comparativ cu tratamentul standard prin chimioterapie.1 Aceste rezultate vor fi prezentate în detaliu în cadrul celei de-a 50-a întâlniri anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), pe 2 iunie (între 15:00 și 18:00, în E Hall D2; abstractul #8004 este programat între 16:00 și 16:12). Prezentarea va oferi mai multe informații referitoare la impactul rezultatelor în practica clinică și asupra îngrijirii pacienților. De asemenea, în cadrul ASCO din Chicago, din perioada 30 mai – 3 iunie 2014, vor fi prezentate sau publicate și alte informații din 6 abstracte referitoare la afatinib și alți compuși din portofoliul de oncologie al Boehringer Ingelheim.

Rezultate generale de supraviețuire1

Lung Cancer

Analiza combinată a celor mai ample două studii clinice care au inclus această populație de pacienți a arătat că afatinib a prelungit perioada de supraviețuire a pacienților ale căror tumori prezintă cele mai des întâlnite (comune) mutații survenite la nivelul receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR), în medie cu trei luni, în comparație cu un regim standard de chimioterapie (27,3 comparativ cu 24,3 luni), reducând semnificativ riscul de deces cu 19%. Cea mai mare reducere a riscului de deces, de 41%, a fost înregistrată la pacienții ale căror tumori au cel mai comun tip de mutație EGFR (deleție survenită la nivelul EGFR în exonul 19). Pentru mai multe detalii, vezi abstractul #8004. Concluziile acestei analize susțin în continuare rezultatele publicate anterior referitoare la întârzierea evoluției tumorii (supraviețuire fără progresia bolii), controlul mai bun al simptomelor cancerului și a reacțiilor adverse asociate cu afatinib, în comparație cu chimioterapia standard.

Comentând rezultatele de supraviețuire generala, profesorul James Chih-Hsin Yang M.D., Ph.D., investigator principal, Spitalul Național Universitar din Taiwan, afirmă: ,,Rezultatele celor două studii cu afatinib arată pentru prima oară că, în ciuda încrucișării tratamentului ulterior (fenomen de „cross-over”), administrarea în prima linie de tratament a terapiei țintite poate prelungi viața pacienților cu cancer pulmonar care prezintă deleții la nivelul mutației pozitive EGFR în exonul 19, comparativ cu chimioterapia. Aceste rezultate se adaugă la lista de beneficii demonstrate în cadrul acestor studii, care includ îmbunătățiri ale evoluției în dimensiune a tumorii, o durată mai mare de control a bolii, și ale simptomelor care afectează viața, date de către afecțiune, cum ar fi tusea, durerea sau dificultățile de respirație.”

Profesorul Klaus Dugi, Vicepreşedinte Senior Corporativ pentru Medicină la Boehringer Ingelheim, a comentat: ,,Cancerul pulmonar nu poate fi încadrat în aria unei singure afecțiuni, iar noi suntem mândri că putem efectua cercetări cu afatinib pentru diferite situații de tratament care ar putea extinde, în cele din urmă, opțiunile de tratament pentru pacienți. Rezultatele generale combinate și individuale de supraviețuire în urma studiilor LUX-Lung 3 și 6, împreună cu datele existente raportate anterior despre îmbunătățirea calității vieții și despre starea pacienților, contribuie semnificativ la totalitatea dovezilor robuste pentru utilizarea afatinib ca primă linie de tratament în cazul cancerului pulmonar care prezintă mutații EGFR.”

Sursa:
Yang J, Sequist L et al. Overall survival (OS) In patients with advanced non-small cell lung cancer (NSCLC) harbouring common (Del19/L858R) Epidermal Growth Factor Receptor mutations (EGFR mut): pooled analysis of two large open-label phase III studies (LUX-Lung 3 [LL3] and LUX-Lung 6 [LL6] comparing afatinib with chemotherapy. Abstract #8004 presented at 2014 American Society of Clinical Oncology, 50th Annual Meeting, 30 May–3 June 2014, Chicago, IL, USA.