Hipertensiunea arterială dublează riscul producerii unui atac de cord!


Societatea Europeană de Cardiologie avertizează în ultimul său raport* că pacienţii care suferă de hipertensiune arterială riscă de două ori mai mult să facă un atac de cord comparativ cu ceilalţi. Este o situaţie îngrijorătoare întrucât prevalenţa hipertensiunii arteriale este foarte mare, peste 40% din populaţia statelor europene fiind diagnosticată cu această afecţiune.

,,Hipertensiunea arterială, spre deosebire de alte afecţiuni, este relativ uşor de identificat şi tocmai de aceea este important ca pacienţii să meargă regulat la medic şi să-şi măsoare tensiunea arterială. Ulterior diagnosticării, tensiunea arterială poate fi optim controlată prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, la care, adeseori este nevoie de asocierea medicaţiei - se reduce astfel riscul ca hipertensiunea arterială să contribuie la progresiunea afecţiunilor cardiovasculare.

Fundaţia Româna a Inimii a demarat programul „Campionii inima TA” , dedicat pacienţilor şi implementat de către aceştia. „Campionii inima TA” sunt persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială, care prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi prin respectarea indicaţiilor medicale, reuşesc să menţină valorile tensiunii arteriale în parametri normali şi sunt dispuse să-şi împărtaşească experienţa şi să  motiveze si alţi pacienţi să procedeze la fel.”, a declarat prof. dr. Dan Gaiţă, Preşedinte Fundaţia Română a Inimii.


La nivel global, datele arată că 50% din complicaţiile cardiace şi 75% din evenimentele cerebrovasculare sunt cauzate de hipertensiune arterială.


,,Ziua Internaţională a Hipertensiunii Arteriale este un bun prilej de a trage un semnal de alarmă şi asupra impactului bolilor cardiovasculare. Raportul Societăţii Europene de Cardiologie ne arată că fiecare 100.000 de români pierd 3000 de ani de viaţă activă din cauza afecţiunilor cardiovasculare şi a impactului negativ pe care acestea îl au asupra pacientului, dar şi asupra familiei acestuia.

Prevenţia este primul şi cel mai important pas în evitarea afecţiunilor cardiovasculare. Când riscul cardiovascular este ridicat devine esenţial ca pacientul să aibă acces la cele mai bune tratamente, care oferă şanse reale în lupta cu boala. Anii de viaţa activă pierduţi afectează nu doar calitatea vieţii pacienţilor ci şi asupra economia statului, întrucat din cauza bolilor asociate scade randamentul în muncă, iar de multe ori decesul survine la o vârstă tânără. Tocmai de aceea noi suntem încrezători că cei care decid astăzi pentru sănătatea românilor îşi vor respecta promisiunile şi vor oferi pacienţilor care suferă de boli cardiovasculare acces la tratamentele de ultimă generaţie care aşteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate de mai bine de 6 ani”, a declarat Oana Igrişan, Director Comunicare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).


Afecţiunile cardiovasculare sunt în continuare principala cauză de deces atât în Europa, cât şi în România unde aproximativ 60% dintre decese sunt cauzate de aceste afecţiuni, conform aceluiaşi raport. Tocmai de aceea, industria farmaceutică investeşte în cercetarea şi dezvoltarea de noi terapii care să contribuie la creşterea calităţii vieţii populaţiei şi a speranţei de viaţă – doar în anul 2013, aproximativ 200 de terapii de ultimă generaţie destinate afecţiunilor cardio si cerebro-vasculare se aflau în proces de dezvoltare la nivel global.


 

*EU Health Data Statistics 2012 - http://www.escardio.org/about/Documents/EU-cardiovascular-disease-statistics-2012.pdf