Neuropatia diabetică ar trebui diagnosticată încă din faza de prediabet


Stresul oxidativ joacă un rol extrem de important în patogeneza neuropatiei diabetice. Aceasta este una dintre concluziile simpozionului cu participare internaţională „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul polineuropatiilor diabetice”, organizat în Chișinău de Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Societatea de Neurologie din Republica Moldova și Societatea Medicilor Endocrinologi din Republica Moldova.

Societatea de Neuropatie Diabetică (Neurodiab) a fost reprezentată la manifestarea ştiinţifică de peste Prut de dr. Tudor Lupescu (Bucureşti), care a prezentat o lucrare complexă despre abordarea clinică, paraclinică şi terapeutică a neuropatiei diabetice.

Deşi nu ştim cu certitudine mecanismele patogenetice ale neuropatiei diabetice, se pare că stresul oxidativ are un rol important în declanşarea acestei afecţiuni metabolice. În ceea ce priveşte factorii de risc, vorbim de vârsta înaintată, excesul ponderal, prezenţa bolii arteriale perifice. Aceştia pot creşte de nouă ori riscul de neuropatie diabetică la persoanele cu diabet zaharat, deci este extrem de important ca afecţiunea să fie diagnosticată încă din faza de prediabet”, a declarat dr. Tudor Lupescu, vicepreşedinte Neurodiab şi preşedinte al Societăţii de Neuroftiziologie Electrodiagnostică din România.

Specialiștii prezenți la eveniment au subliniat că în momentul de faţă există o nevoie stringentă de acţiune în domeniul neuropatiei diabetice, iar pacienţii cu neuropatie diabetică trebuie încurajaţi să descopere că succesul terapeutic depinde în mare parte de ei. 

Diagnosticul şi managementul polineuropatiei diabetice au fost şi ele abordate în cadrul simpozionului ştiinţific de la Chişinău. Potrivit prezentării susţinute de prof. dr. Dan Ziegler (Germania), unul dintre cei mai renumiți profesioniști europeni în neuropatie diabetică, polineuropatia diabetică este des întâlnită la persoanele diagnosticate cu prediabet zaharat, în special la persoanele cu intoleranţă la glucoză (IGT) şi cu glicemie bazală modificată (impaired fasting glucose IFG). În opinia sa, una din trei persoane cu diabet suferă de polineuropatie diabetică.

Conferinţa ştiinţifică "Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul polineuropatiilor diabetice" deschide șirul de implicări internaționale ale Societății de Neuropatie Diabetică, în încercarea de a contribui activ la educația medicală continuă legată de neuropatia diabetică.

Manifestarea de la Chișinău a fost moderată de prof. dr. Vitalie Lisnic, preşedintele Socientăţii de Neurologie din Republica Moldova şi membru în Comitetul de Instruire al Federaţiei Europene a Societăţilor Neurologice.