Prof. Dr. David Price, despre studiul PATHOS: „cel mai amplu studiu din lumea reală care a comparat în BPOC eficienţa a două regimuri de tratament prescrise în mod comun”


Profesorul David Price a fost una dintre principalele figuri prezente în toamna trecută în Bucureşti cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, prilej cu care au fost prezentate şi rezultatele investigaţiilor din cadrul PATHOS, un studiu amplu cu date din practica medicală curentă, destinat comparării eficacităţii a două combinații fixe de corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune prescrise frecvent pacienților cu boală pulmonară obstructivă cronică.

Dr. David Price este absolvent al Universităţii Cambridge University (1984) şi şi-a încheiat instruirea în practica medicală generală în Norwich în 1989. Între anii 1990 şi 2000 a lucrat ca medic principal într-o unitate de asistenţă medicală generală în Norwich, unitate în care activează în continuare având un punct de interes special în patologia respiratorie. David Price este în prezent Profesor de Medicină respiratorie în asistenţa primară la Universitatea Aberdeen, Scoţia şi Profesor Onorific la Universitatea East Anglia, precum şi Profesor Asociat Afiliat în cadrul departamentului de medicină generală al Universităţii Adelaide, Australia.


PATHOS

Dr. David Price este implicat în mod extensiv în programe de educaţie şi cercetare în patologia respiratorie şi alergică, domeniile sale speciale de interes fiind cele de screening, eficienţă şi cost-eficienţă a intervenţiilor în „viaţa reală”, complianţă şi atitudine a pacienţilor în faţa propriilor boli. Este de asemenea autor al peste 180 de materiale în publicaţii de tip peer-review şi, totodată, responsabil pentru subvenţii de cercetare de peste 20 de milioane de dolari. Prof. Price a fost director al comitetului de cercetare al International Primary Care Respiratory Group, iar în prezent este membru al comitetelor executive ale grupurilor pentru ghidurile ARIA şi EPOS.


Conform afirmaţiilor Prof. Price, studiul PATHOS a arătat că pacienţii cu BPOC trataţi cu SYMBICORT® Turbuhaler® (budesonidă/formoterol) au o probabilitate semnificativ mai mică de a suferi exacerbări ale BPOC-ului şi de asemenea o probabilitate semnificativ mai mică de a fi spitalizaţi pentru BPOC decât cei trataţi cu SERETIDE™ (fluticazonă/salmeterol). „PATHOS este cel mai amplu studiu din lumea reală care a comparat în BPOC eficienţa a două regimuri de tratament prescrise în mod comun, incluzând un corticoid inhalator şi un beta agonist cu durată lungă de acţiune, cu o perioadă de urmărire a pacienţilor de mai mult de un an”.


Sunt mai curând interesat de studiile realizate în ‘lumea reală’ decât de cele clinice randomizate”, ne-a declarat Dr. Price, „iar PATHOS este un bun exemplu al modului în care dovezile obţinute din mediul realului se pot dovedi complementare cercetărilor clinice randomizate. Studiul acesta ne oferă astfel capacitatea de a înţelege mai bine rezultatele concrete ale tratamentului BPOC, în condiţiile în care este vorba despre o patologie importantă ce afectează peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume şi care probabil va deveni în curând a treia cauză principală de deces”.


„Spre deosebire de studiile clinice controlate, aşa-numitele dovezi obţinute din lumea reală au la bază date observaţionale – fişe medicale electronice şi/sau registre de sănătate, iar scopul lor este de a încerca să ofere răspunsuri mai detaliate pentru provocările clinice existente, reducând astfel atât povara bolii cât şi costurile şi impactul real al strategiilor de gestionare a terapiilor”.


„Folosirea dovezilor din lumea reală privitoare la opţiunile terapeutice pentru pacienţii cu BPOC este de asemenea valoroasă în evaluarea cu exactitate şi a cost-eficienţei acestor tratamente. De exemplu, Optimum Patient Care Research Database (OPCRD) conţine date de calitate pentru cercetare, anonimizate, obţinute de la pacienţii care sunt sub urmărire în aproximativ 300 de unităţi de asistenţă primară din Anglia şi Scoţia şi care sunt înscrişi în OPCRD pentru servicii cronice de analiză respiratorie. Aceste informaţii includ date clinice longitudinale de rutină din fişele medicale ale unui număr de peste 20.000 de pacienţi cu diagnostic confirmat de BPOC”.


PATHOS, un studiu amplu cu date din practica medicală curentă, a comparat eficacitatea a două combinații fixe de corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune prescrise frecvent pacienților cu BPOC. Studiul, coordonat de Universitatea Uppsala a examinat retrospectiv dosarele medicale provenind de la 5.468 de pacienți tratați în Suedia, în intervalul anilor 1999 - 2009, cu corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune, acoperind în total 19.000 de pacienți-ani. Prima analiză a datelor, publicată în Journal of Internal Medicine, a comparat rata exacerbărilor BPOC în funcție de tratamentul cu două combinații în doză fixă prescrise frecvent: budesonid/formoterol (Symbicort® Turbuhaler®), respectiv fluticazonă/salmeterol (Seretide™).

Rezultatele studiului au arătat că asocierea budesonid/formoterol a redus rata anuală a exacerbărilor moderate-severe cu 26% față de fluticazonă/salmeterol (0,80 în comparaţie cu 1,09/ pacienți-ani; p<0,0001), iar o reducere semnificativă a fost evidentă pentru toate tipurile de evenimente asociate cu exacerbările, ca de exemplu, administrarea de antibiotice și corticosteroizi orali sau spitalizările. Utilizarea combinației budesonid/formoterol a redus spitalizările pentru BPOC cu 29% (0,15 în comparaţie cu 0,21/ pacienți-ani; p<0,0001), precum și zilele de spitalizare din cauza exacerbărilor BPOC cu 34% (0,63 în comparaţie cu 0,95/ pacienți-ani; p<0,0001), comparativ cu administrarea de fluticazonă/salmeterol.


„BPOC este o boală cronică care debutează de fapt cu mulţi ani înainte de stabilirea unui diagnostic clinic, iar necesitatea unui diagnostic precoce şi confirmat este din ce în ce mai mult apreciată de medicii din prima linie de asistenţă de sănătate”, a mai precizat Dr. Price. „Identificarea pacienţilor cu simptome limitante reprezintă probabil cel mai practic mod de a stabili un astfel de diagnostic precoce. Încurajarea renunţării la fumat, împreună cu managementul simptomelor şi tratarea exacerbărilor şi a situaţiilor limitative ale activităţilor, prin mijloacele farmacologice şi nefarmacologice adecvate, încă din cel mai precoce stadiu posibil, pot influenţa în mod pozitiv impactul şi progresia bolii”.


 


casetă
Studiul PATHOS a arătat că administrarea de budesonid/ formoterol a redus rata anuală a exacerbărilor moderat-severe cu 26% față de fluticazonă/salmeterol și a redus rata spitalizărilor pentru BPOC cu 29% și numărul de zile de spitalizare ca urmare a exacerbărilor din BPOC cu 34%.