Carboplatin plus vinorelbin, rezultate mai bune decât erlotinib în cancerul pulmonar avansat cu celule non-mici


Regimul chimioterapic cu carboplatin plus vinorelbin s-a dovedit mai eficient decât terapia cu erlotinib, la pacienții vârstnici cu cancer pulmonar avansat cu celule non-mici. Supraviețuirea fără progresia bolii a fost semnificativ mai mică cu erlotinib decât cu combinația carboplatin-vinorelbin, cu o medie de 2,4 versus 4,6 luni. În plus, rata de răspuns tumoral a fost mai scăzută în rândul pacienților tratați cu erlotinib (7,8% versus 28,3). Totuși, supraviețuirea globală fost similară în ambele grupuri, cu o medie de 7,3 luni pentru erlotinib și 8,4 luni pentru carboplatin-vinorelbin.

Eficiența comparativă a asocierii carboplatin-vinorelbin, versus erlotinib a fost evaluată printr-un studiu multicentric în care au fost implicați 284 de pacienți cu cancer pulmonar metastatic cu celule non-mici, cu vârste peste 70 de ani, netratați anterior. Vârsta medie a fost de 76 de ani, aproximativ o treime dintre subiecți erau de sex feminin și ambele grupuri terapeutice au fost similare ca distribuție pe grupe de vârstă și sexe. 144 de pacienți au primit erlotinib pe cale orală, în doza de 150 mg pe zi, până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă; 140 de pacienți au primit carboplatin intravenos în ziua 1 (AUC5) plus vinorelbin (25 mg/m2) în zilele 1 și 8 ale unui ciclu de 21 de zile, pentru o perioadă maximă de șase cicluri.

Supraviețuirea fără progresia bolii a fost semnificativ mai mică cu erlotinib decât cu combinația carboplatin-vinorelbin, cu o medie de 2,4 versus 4,6 luni (HR 1,6, p =0,0005). În plus, rata de răspuns tumoral a fost mai scăzută în rândul pacienților tratați cu erlotinib (7,8% versus 28,3%, p =0,0001). Totuși, supraviețuirea globală fost similară în ambele grupuri, cu o medie de 7,3 luni pentru erlotinib și 8,4 luni pentru carboplatin-vinorelbin (HR 1,24). În cazul pacienților nefumători, atât supraviețuirea fără progresia bolii, cât și supraviețuirea globală au fost comparabile (3,7 luni cu erlotinib versus 4,3 luni cu carboplatin-vinorelbin, respectiv 16,5 față de 17 luni).

Printre reacțiile adverse înregistrate, s-au numărat mai multe cazuri de toxicitate cutanată și diaree în cazul tratamentului cu erlotinib, în timp ce neurotoxicitatea, mielotoxicitatea și constipația s-au întâlnit mai frecvent în rândul pacienților tratați cu carboplatin-vinorelbin.


Sursa: Lung Cancer
http://www.lungcancerjournal.info/article/S0169-5002(14)00060-9/abstract