Anxietate, depresie și tulburări de personalitate în astmul sever tratat cu prednison


Confrom unui studiu recent, pacienții cu astm sever aflați în tratament cu prednison au un risc de 3,4 ori mai mare să sufere de depresie decât cei cu astm sever care nu necesită prednison, respectiv de 3,5 mai mare decât pacienții cu forme ușoare-moderate de astm. În ceea ce privește anxietatea, riscul pacienților cu astm sever dependent de prednison este de 1,6 ori, respectiv de 2,5 ori mai mare față de pacienții cu astm sever care nu primeau prednison, respectiv cei cu astm ușor-moderat.

Anxietatea și depresia sunt tulburări psihiatrice frecvente în rândul pacienților cu astm bronșic, fiind asociate cu un număr mai mare de exacerbări și creșterea utilizării serviciilor de asistență medicală. Un grup de cercetători olandezi a examinat dacă aceste tulburări psihiatrice sunt asociate cu utilizarea de prednison, ca parte a terapiei astmului. În acest scop, au inclus într-un studiu 67 de adulți cu astm bronșic sever dependent de prednison, 47 cu astm sever fără administrare de prednison și 73 de pacienți cu astm bronșic ușor-moderat. Pacienții au completat subscala HADS de evaluare a depresiei și anxietății și NEO-FFI pentru trăsăturile de personalitate. În plus, au fost luate în calcul durata astmului, indicele masei corporale și FEV1.

S-a constatat că prevalența simptomelor semnificative clinic de depresie (9% față de 0 vs 0%, p =0,009) și a simptomelor de anxietate (19% vs 6,4 vs 5,5%, p =0,01) a fost mai ridicată la pacienții cu astm sever dependent de prednison decât la pacienții cu astm sever care nu necesitau administrarea de prednison și cei cu forme ușoare-moderate de astm. Pacienții cu astm dependent de prednison au prezentat o prevalență de 3,4, respectiv de 3,5 mai mare a simptomelor semnificative de depresie și de 1,6, respectiv 2,5 ori mai mare a simptomelor de anxietate față de pacienții cu astm sever care nu primeau prednison, respectiv cu astm ușor-moderat. Nu au existat diferențe între cele trei grupuri în ceea ce privește trăsăturile de personalitate.


Sursa: Respiratory Medicine
http://www.resmedjournal.com/article/S0954-6111(13)00498-8/abstract