Steroizii nu previn wheezingul din cursul infecțiilor virale la copii


Corticoizii nebulizați au demonstrat o eficiență redusă în prevenirea wheezingului apărut în cursul infecțiilor virale la copiii mici. În plus, nici nu reduc simptomele de infecție a tractului respirator superior.

Acestea au fost concluziile unui studiu italian care a inclus 525 de copii cu vârste cuprinse între 1-5 ani, randomizați pentru a primi beclometazonă sau placebo. Rezultatele nu au arătat o diferență semnificativă statistic, în ceea ce privește apariția wheezingului, între copiii care au primit beclometazonă pe cale inhalatorie și cei care au primit placebo.


Pentru a verifica eficiența corticosteroizilor administrați nebulizator în prevenirea wheezingului și simptomelor de infecție a tractului respirator superior din cursul virozelor, cercetătorii italieni au înscris 525 de copii cu vârste cuprinse între 1-5 ani într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo. Copiii prezentau antecedente de respirație șuieratoare în ultimul an și au fost randomizați pentru a primi, timp de 10 zile, 400 µg de beclometazonă de două ori pe zi sau placebo, pentru un diagnostic curent de infecție a tractului respirator superior.

Incidența globală a wheezingului a fost de 9,0% (47 de copii), inclusiv 18 copii (6,8%) din grupul tratat cu beclometazonă și 29 de copii (11,1%) dintre cei cărora li s-a administrat placebo. Nu s-a înregistrat o diferență semnificativă statistic între cele două grupuri de studiu în ceea ce privește apariția wheezingului, în timpul perioadei de 10 zile (risc relativ, 0,61). Nu s-au constatat diferențe semnificative statistic nici atunci când s-au abordat individual simptomele de tuse, respirație zgomotoasă, dispnee și wheezing. Totuși, majoritatea părinților copiilor din ambele grupuri (64% din grupul tratat cu beclometazonă, respectiv 61% din grupul care a primit placebo) au perceput tratament ca fiind util, în ciuda persistenței similare a simptomelor infecțioase la finalul perioadei de tratament, în cele două grupuri (46% pentru ambele; risc relativ 1,02).

Autorii studiului concluzionează că steroizi administrați pe cale inhalatorie au puține beneficii în prevenirea wheezingului de etiologie virală și niciun efect în reducerea simptomelor infecțiilor de tract respirator superior.


Sursa: Pediatrics
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/02/11/peds.2013-2404