Medicina personalizată tratează bolnavul, nu boala


Prin adoptarea medicinei personalizate, accentul se mută de la boală, la bolnav, cu particularitățile sale care influențează cursul evoluției clinice și șansele de reușită ale tratamentului. Beneficiile terapiilor personalizate sunt enunțate din ce în ce mai viguros de specialiștii din domeniul oncologiei, printre care dr. Răzvan Curcă, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean Alba Iulia.


Nu orice tratament, ci tratamentul potrivit
”Este întotdeuna preferabil să alegem tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit”, afirmă dr. Curcă. ”Astfel, pacientul respectiv beneficiază de un avantaj major, în sensul că i se oferă tratamentul cel mai adecvat pentru boala de care suferă și stadiul de evoluție în care se află. Pacienții care nu au o probabilitate bună de a răspunde la un anumit tip de tratament nu sunt supuși tratamentului respectiv, fiind scutiți de efectele secundare potențiale ale medicației respective”, adaugă acesta.


Eficiență sporită și reacții adverse reduse
”Dacă discutăm despre cancerul bronhopulmonar avansat, terapia standard ar fi chimioterapia, care este o formă mai nespecifică de tratament, în care oferim multor pacienți același tip de medicamente, fără a ține cont, decât în foarte mică măsură, de particularitățile acestora”, susține dr. Curcă. Dimpotrivă, medicină personalizată are ca scop identificarea acelor particularități ale pacientului care pot influența răspunsul la tratament. Astfel, se poate administra un tratament țintit, adecvat pacientului în cauză. ”Printr-o testare genetică se determină prezența sau absența anumitor gene sau a anumitor mutații care influențează vulnerabilitatea celulelor tumorale la un anumit tip de medicament. Și dacă oferim medicamentul respectiv, răsunetul terapeutic este mult mai important, efectele secundare sunt mai reduse și beneficiile terapeutice pentru pacient sunt mai mari”, explică specialistul.