Afatinib: soluție personalizată în cancerul pulmonar. Studiul LUX-Lung 3


Datele LUX-Lung 3, cel mai amplu şi robust studiu de înregistrare efectuat asupra pacienţilor cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) cu mutaţie EGFR (ErbB1) pozitivă arată că afatinib conduce la un control mai bun şi de mai lungă durată, precum şi la ameliorarea celor mai frecvente simptome corelate cu cancerul pulmonar şi la o mai bună calitate a vieţii în comparaţie cu chimioterapia (pemetrexed şi cisplatin), considerate cele mai bune opţiuni din această clasă pentru NSCLC non-scuamos.

Substanța activă afatinib este un blocant ireversibil al familiei ErbB care blochează atât EGFR (ErbB1), cât și alți membri relevanți ai familiei de receptori ErbB, cunoscuți ca având un rol important în creșterea și răspândirea celor mai invazive tipuri de cancer, precum și a cancerelor asociate cu o rată crescută de deces.



Afatinib este comercializat în Europa pentru tratamentul pacienților adulți cu diagnostic de cancer pulmonar local avansat sau metastatic cu alt tip de celule decât cele mici (NSCLC) ce prezintă mutații activatoare ale Receptorului pentru Factorul de Creștere Epidermal (EGFR) și care nu au fost supuși anterior tratamentului cu inhibitori de tirozin-kinază (TKI). Afatinib este aprobat în UE, Taiwan și Mexic sub denumirea GIOTRIF®.


În Statele Unite, afatinib este aprobat sub denumirea GILOTRIF®, ca primă linie de tratament în cazul pacienților cu NSCLC metastatic, ale căror tumori prezintă deleții survenite la nivelul receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR) în exonul 19 sau mutații de substituție în exonul 21 (L858R). 




În studiile clinice, afatinib a dovedit o întârziere semnificativă a evoluției tumorii, alături de reducerea simptomelor asociate bolii (dificultăți de respirație, tuse și dureri în piept) și de îmbunătățirea calității vieții.3,4


Afatinib este în prezent în faza III de dezvoltare clinică în cancerul pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici, precum și în cancerul la cap și gât.


Referințe

  1. Sequist L, Yang J, Yamamoto N, et al. Phase III Study of Afatinib or Cisplatin Plus Pemetrexed in Patients With Metastatic Lung Adenocarcinoma With Epidermal Growth Factor Receptor Mutations. J Clin Oncol 2013;DOI: 10.1200/JCO.2012.44.2806.
  2. Yang J, Hirsh V, Schuler M, et al. Symptom Control and Quality of Life in LUX-Lung 3: A Phase III Study of Afatinib  or Cisplatin/Pemetrexed in Patients With Advanced Lung Adenocarcinoma With Epidermal Growth Factor Receptor     Mutations. J Clin Oncol 2013;DOI: 10.1200/JCO.2012.46.1764.
  3. Sequist L, Yang J, Yamamoto N, et al. Phase III Study of Afatinib or Cisplatin Plus Pemetrexed in Patients With Metastatic Lung Adenocarcinoma With Epidermal Growth Factor Receptor Mutations. J Clin Oncol 2013;DOI: 10.1200/JCO.2012.44.2806.
  4. Yang J, Hirsh V, Schuler M, et al. Symptom Control and Quality of Life in LUX-Lung 3: A Phase III Study of Afatinib  or Cisplatin/Pemetrexed in Patients With Advanced Lung Adenocarcinoma With Epidermal Growth Factor Receptor     Mutations. J Clin Oncol 2013;DOI: 10.1200/JCO.2012.46.1764.