Telemonitorizarea nu aduce beneficii suplimentare auto-managementului în BPOC


Un studiu publicat în BMJ arată că utilizarea la domiciliu a telemonitorizării pentru tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice nu întârzie internările în spital ale pacienţilor şi nu îmbunătăţeşte calitatea vieţii corelată cu starea de sănătate a acestora.

Cercetătorii au randomizat un număr de aproximativ 250 de pacienţi din Scoţia care fuseseră internaţi în spital pentru BPOC cu un an în urmă. Pacienţii au beneficiat de telemonitorizare la domiciliu — prin intermediul căreia puteau raporta zilnic valorile saturaţiei în oxigen şi simptomele prezentate — sau de asistenţă obişnuită. Ambele grupuri au primit instrucţiuni privitoare la auto-management.

După un an, grupul telemonitorizat nu a indicat prezenţa niciunei temporizări a următoarei spitalizări pentru exacerbări ale BPOC (362 zile în comparaţie cu 361 pentru subiecţii de control). În mod similar, durata internării şi scorurile de măsură a calităţii vieţii nu au diferit semnificativ.

Rezultatele sugerează că în BPOC, conform editorialiştilor, „adăugarea telemonitorizării … este costisitoare şi ineficientă”.



Sursa:
http://www.jwatch.org/fw108039/2013/10/21/telemonitoring-adds-no-benefit-self-management-copd