Calitatea vieţii cu afatinib pentru cancerul pulmonar cu mutaţie EGFR: în comparaţie cu chimioterapia, afatinib a fost asociat cu un mai bun control al tusei şi dispneei


Calitatea vieţii (QoL) este considerată a fi mai bună cu administrarea de agenţi orali decât cu chimioterapie.

Pentru a testa această ipoteză, un grup internaţional de investigatori au analizat rezultatele QoL raportate de pacienţi în recentul studiu de fază III, LUX-Lung 3 (NEJM JW Oncol Hematol, 4 Oct 2013), care a comparat inhibitorul oral tirozin kinazic (TKI) al receptorului factorului de creştere epidermal (EGFR) afatinib cu chimioterapia (cisplatin plus pemetrexed) la 345 de pacienţi cu forme avansate de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) cu mutaţie EGFR prezentă. Chestionarele privitoare la QoL şi simpatologie au fost colectate de la pacienţi la fiecare 21 de zile până când aceştia au prezentat progresie a bolii.

În comparaţie cu chimioterapia, afatinib a întârziat agravarea tusei (indice de risc 0,6; P=0,007) şi a dispneei (HR, 0,68; P =0,015) şi un număr mai mare dintre pacienţii trataţi cu afatinib au raportat ameliorări ale dispneei (64% în comparaţie cu 50%; P=0,010). Scorurile medii s-au modificat mai puţin în timp pentru afatinib decât pentru chimioterapie din punct de vedere al dispneei (P<0,001) şi tusei (P<0,001). Afatinib a fost de asemenea favorizat în timp din punct de vedere al stării globale de sănătate/QoL (P=0,015), al funcţiilor fizice (P<0,001) şi al funcţiilor cognitive (P=0,007). Oboseala şi greaţa au fost mai severe în cazul chimioterapiei (P<0,01), însă diareea, disfagia şi stomatita s-au manifestat mai sever în cazul tratamentului cu afatinib (P<0,01).

 


Sursa:

http://www.jwatch.org/na32452/2013/10/08/quality-life-with-afatinib-egfr-mutation-lung-cancer