Metapneumovirusul îmbolnăvește întâi copiii


Metapneumovirusul uman pare să se răspândească de la copii la adulți, conform unui studiu care a evaluat peste 4500 de cazuri de infecție. S-a constatat că perioada epidemică de vârf a metapneumovirusului uman în cazul copiilor a precedat cu 3 zile perioada epidemică de vârf a comunității. La adulți cu vârste de 19-64 de ani, activitatea virală de vârf a avut loc la circa 10 zile de la perioada epidemică de vârf comunității. La persoanele cu vârsta peste 65 de ani, perioada epidemică de vârf a întârziat cu 20 de zile. Astfel, prevenirea infecției la copii ar putea genera scăderea îmbolnăvirii și la celelalte grupe de vârstă.

Cercetătorii au identificat primul metapneumovirus în Olanda, în anul 2001. S-a descoperit că acesta reprezintă una dintre principalele cauze ale bolilor respiratorii la copil, conducând la infecții de tract respirator inferior, inclusiv bronșiolită și pneumonie. Metapneumovirusurile umane a fost depistate la 6% dintre copiii spitalizați. Tratamentul este suportiv și nu există niciun vaccin disponibil.

Pentru a determina modul în care se răspândește virusul, cercetătorii au analizat date de la 21 de spitale și peste 100 de cabinete medicale. Ei au definit durata unui focar epidemic prin numărul de săptămâni pe an în care s-au produs cel puțin 90% dintre cazuri. Perioada epidemică de vârf a fost considerată săptămâna în care s-a atins 50% din numărul cumulativ de cazuri ale epidemiei.

Au fost depistate 4569 de cazuri de infecție cu metapneumovirusuri umane în perioada de studiu, cu o medie de 652 de cazuri pe sezon. Activitatea virusului a atins punctul culminant la copiii cu vârste între 5 și 11 ani cu 3 zile înainte de perioada epidemică de vârf a comunității. La adulți cu vârste de 19-64 de ani, activitatea virală de vârf a avut loc după circa 10 de zile de la perioada epidemică de vârf comunității. La persoanele cu vârsta peste 65 de ani, perioada epidemică de vârf a întârziat cu 20 de zile. Aceste constatări sugerează faptul că "prevenirea infecției la grupele tinere de vârstă ar putea genera o reducere a îmbolnăvirilor la persoanele în vârstă", susțin autorii studiului.

Sursa: Medscape

http://www.medscape.com/viewarticle/812435