Secretul imunității la gripă: limfocitele T


Cercetătorii britanici susțin că imunitatea la gripă este determinată de numărul de limfocite T. Aceștia au urmărit adulți sănătoși care nu prezentau anticorpi neutralizanți anti pH1N1 și care au dezvoltat infecție gripală cu virusul pH1N1. Au constatat că numărul de celule T cu reactivitate încrucișată la pH1N1 se corela cu severitatea simptomelor. Persoanele cu boală complet asimptomatică au avut mai multe asemenea celule T decât cele cu infecție simptomatică. În plus, persoanele cu infecție simptomatică, dar afebrilă au avut un număr de celule T cross-reactive la pH1N1 semnificativ mai mare decât persoanele care au dezvoltat boli febrile.

Infecțiile de gripă sezonieră precedente par să reducă riscul de boală simptomatică cu tulpini pandemice noi apărute. Cercetătorii britanici susțin că mecanismul acestei imunități heterosubtipice implică limfocitele T. Aceștia au urmărit 342 de adulți sănătoși care nu prezentau anticorpi neutralizanți anti pH1N1, pe parcursul a două sezoane consecutive de gripă, în care pH1N1 a fost tulpina care circula predominant în Marea Britanie. Au fost evaluate 43 de persoane care au dezvoltat infecție simptomatică de gripă pH1N1, constatând, în cazul tuturor, prezența celulelor T cu reactivitate încrucișată la pH1N1. Cei care au dezvoltat o formă afebrilă de boală aveau un număr preexistent semnificativ mai mare de celule T cross-reactive la pH1N1, secretoare de citokine, decât persoanele care au dezvoltat boli febrile. Cele trei persoane cu boală complet asimptomatică au prezentat mai multe asemenea celule T decât persoanele cu infecție simptomatică.

"Aceste date oferă baza imunologică pentru proiectarea de vaccinuri gripale universale sau modificarea vaccinurilor gripale actuale pentru a stimula producerea de celule T heterosubtipice care ar putea conferi protecție împotriva bolilor asociate gripei" susțin cercetătorii. "Vaccinul universal ar induce multiplicarea celulelor T, spre deosebire de vaccinurile existente, care induc formarea de anticorpi. Față de antigenele de suprafață, ținta anticorpilor, care sunt în continuă modificare și, prin urmare, mereu cu un pas înaintea programelor de vaccinare existente, nucleul virusului (care este recunoscut de către celulele T killer) este în mare parte conservat de la un an la altul și chiar de la o pandemie la alta", explică cercetătorii.

Sursa: Nature Medicine

http://www.nature.com/nm/journal/v19/n10/full/nm.3350.html