Imunoterapic cu rezultate spectaculoase în cancerul pulmonar cu celule non-mici


Un nou imunoterapic, MPDL3280A, a demonstrat rezultate impresionante într-un grup redus de pacienți cu cancer pulmonar cu celule non-mici, intens chimiotratat anterior. Rata globală de răspuns a fost de 23% (12 din 53 de pacienti), iar rata de răspuns în rândul fumătorilor a crescut la 26%. În rândul pacienților ale căror tumori exprimau PDL1, rata de raspuns a fost de 31%, ajungând la 83% în subgrupul de pacienți care prezentau cele mai crescute rate de expresie a PDL1.

MPDL3280A este un anticorp monoclonal care acționează asupra căii morții programate a celulelor, crescând răspunsul imun al pacientului la prezența cancerului. Acțiunea MPDL3280A a fost studiată printr-un studiu de faza 1 care a inclus 175 de pacienți cu mai multe tipuri de tumori, inclusiv carcinom cu celule renale, melanom, cancer gastric, sarcom și limfom. Au fost evaluate rezultatele de eficacitate înregistrate la 53 de pacienți cu cancer pulmonar cu celule non-mici metastatic, dintre care aproximativ jumătate primiseră anterior 3 linii de tratament. Rata de răspuns global a fost de 23% (12 din 53 de pacienți). Timpul mediu până la primul răspuns a fost de 11,9 săptămâni, iar răspunsul terapeutic s-a menținut pe toată durata de evaluare (durata tratamentului de la 170 la 534 de zile). Rata de răspuns a crescut la 26% la fumători, comparativ cu 10% în rândul nefumătorilor.

Aproximativ jumătate dintre pacienți prezentau tumori care exprimau PDL1, iar în rândul acestora rata de raspuns global a fost de 31% (8 din 26 de pacienți). În subgrupul de pacienți care prezentau cele mai crescute rate de expresie a PDL1, rata de răspuns obiectiv a fost de 83% (5 din 6 pacienți). Astfel, este evidentă posibilitatea de selecție personalizată a pacienților cei mai susceptibili de a beneficia de tratament.

Sursa: The European Cancer Congress 2013

http://eccamsterdam2013.ecco-org.eu/